Над 100 депутати искат промени в Конституцията

БСП и ДПС са против измененията в основния закон

21.05.2015 | 17:31 Редактор: Кремена Кръстева
Над 100 депутати искат промени в Конституцията

Над 100 депутати са се подписали за промени в Конституцията заради съдебната реформа. Това стана ясно днес в кулоарите на парламента. Своята подкрепа за конституционни промени са дали депутатите от  ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт  и Български демократичен център. За да бъдат направени изменения в основния закон са необходими поне 160 гласа. Промените няма да станат факт, ако ДПС или БСП не подкрепят промените, които днес заявиха, че са категорично против тях.

Амбицията на ГЕРБ и Реформаторите е да съберат колкото се може повече подписи под проекта за промени в конституцията и по всяка вероятност подписката за това ще бъде внесена в деловодството на парламента в петък, 22 май.  На фона на тежките спорове между партиите по въпроса, министърът  на правосъдието Христо Иванов заложи на оптимизма и призова всички партии в парламента да се включат с предложения за съдебната реформа, коятое свръзна и с промени в основния закон.

Съдебната реформа е един от приоритетите на Реформаторите и те категорично отстояват тезата че тя минава и през промени в конституцията. Основният закон стана отново причина да остри нападки между ДПС и реформаторския блок.

„Нищо в съдебната реформа не може да зависи от ДПС. Те са политически представител на съдебната мафия. От БСП зависи и дали БСП ще бъде отговорна към избирателите си в голяма степен ще определи нейното политическо бъдеще, защото да си опозиция е едно, да си защитник на мафията в съдебната система е съвсем друго“, заяви Радан Кънев.    

Лидерът на ДПС Лютви Местан също отправи критики към Радан Кънев.

„Малко ми е скучен господин Кънев, и още веднъж да го успокоя компромати нямаме, но ще коментираме истините за менторите му, бащиците му“, каза Местан.

И ДПС и БСП са на мнение, че идеята за намаляване на мандата на висшия съдебен съвет и разделянето на две колегии просто цели да отстрани сегашните му членове.

„Няма да подкрепим такива самоцелни промени в конституцията , чиято едничка цел е овладяване на съдебната система, натиск върху съдебната система, опакован като реформа така наречена“, каза председателят на БСП Михаил Миков.  

АБВ също отказа да подкрепи конституционните промени и настоява, че за приемането им е нужно Велико Народно събрание. Част от депутатите от Българския демократичен център и цялата група на патриотите са подкрепили предложените промени и също имат идеи за промени. На фона на тежките спорове между партиите по въпроса, министърът на правосъдието Христо Иванов заложи на оптимизма и призова всички формации в парламента да се включат с предложения за съдебната реформа, която са свързани и с промени в основния закон.

Остава открит въпросът дали все пак острите противоречия ще бъдат преодолени, за да се намерят онези минимум 160 гласа, които могат да направят изменения в конституцията.