fallback

Френският институт подписва договор с MGEL за съдействие при настаняване в общежитие и сключване на социална осигуровка

20.05.2015 | 10:41

Френският институт в София ще подпише с MGEL, една от най-важните застрахователни компании за студенти /mutuelle/ във Франция споразумение, позволяващо на българските младежи, които учат там да използват благоприятни условия за настаняване и социална защита във Франция. Това съобщава Френският институт в мейл до медиите.

Френските университети отново ще набират български студенти по време на Салона « Образование и Кариера » на 22 и 23 май в Гранд хотел София.

На изложението ученици и студенти ще се информират за възможностите за обучение във Франция и във франкофонските програми в България. Традиционно на място присъстват представители на френските учебни заведения, които участват във форума. Представители на френски и български компании ще правят и индивидуални интервюта за назначаване на работа със студенти и дипломирани специалисти, съобщава Френският институт.

Договорът за сътрудничество с MGEL за съдействие при настаняване в общежитие и сключване на социална осигуровка ще бъде подписан непосредствено преди откривенето на салона, на 22 май в 12 часа, в присъствието на министъра на образованието и науката на България, професор Тодор Танев и на посланика на Франция в България, Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.

 

В момента MGEL Logement предлага достъп до апартамент /студио/ в Реймс, Метц, Нанси и Страсбург срещу наем от 225 €/месец* с безплатен интернет, пералня, спортна зала, зала с телевизор, зала за развлечения...

Компанията иска гаранция от 400 евро за разходите по записването за настаняване, а гарантът на студента трябва да покаже тримесечни фишове от заплата.

Студентите могат да ползват във Франция издадена от България здравноосигурителна карта, но имат право и на сключване на допълнителни здравни осигуровки - CMUC (Допълнително универсално здравно осигуряване) - за учащи, позволяващи по-добро обезщетение за направените разходи за лекарства, медицински прегледи при специалисти и т.н.

България е подписала Болонската декларация през 1999 година. Тя е член на комитета за проследяване на развитието на процеса, а системата на европейските кредити ECTS бе въведена във всички български университети през 2004/2005 година. Броят на студентите, които се обучават на настоящия етап в българските висши учебни заведения е 277 239, съобщава Френският институт. Потенциалът, динамизмът и разположението на България в Централна и Източна Европа я правят стратегически желан университетски партньор, уточняват от Института.

Сътрудничеството между университетите на двете страни е важен елемент от българо-френското партньорство. Повече от 232 двустранни договора по програмата за обмен Еразъм и 49 спогодби за сътрудничество са подписани между български и френски университети. На настоящия етап броят на българските студенти, записани във френски висши учебни заведения, е около 2000, по данни на Френския институт. Франция е втората в света най-желана от българските студенти дестинация за обучение в разнообразни области на знанието и на всички нива.

Членка на Международната Организация на Франкофонията (OIF), България разполага с мрежа от университети, които предлагат десет франкофонски програми в различни области: електроинженерство и информатика, химично и биохимично инженерство, хранително-вкусови технологии, икономика и стопанско управление, политически науки, индустриална логистика, европейско право, управление на хотелиерството и ресторантьорството.

Програмата за френско-българско научно партньорство Юбер Кюриен (PHC) « Рила » дава възможност за развитие на технологичния и научен обмен между научни лаборатории и университети от двете страни, създавайки по този начин условия за изграждане на нови сътрудничества с участие на млади научни работници.

fallback
Още от България
fallback