fallback

Министър Павлова: През есента ще са готови първите санирани сгради

От началото на годината имаме цялостно увеличение на строителството

19.05.2015 | 14:59 Автор: Ирина Георгиева

През лятото ще започне санирането на първите сгради по Националната програма за енергийна ефективност и се очаква да бъдат готови през есента. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, след откриването на конференцията "Успешни сделки с имоти“, която се провежда по повод 15-тата годишнина на първия сайт в България за недвижими имоти www.imoti.net, който е част от медийна група ИнвесторПо думите на регионалния министър към днешна дата са сключени около 800 договора за саниране на сгради.

"За по-голямата част от сградите в момента текат процедури като енергийно изследване и всяка сграда е на своя етап на изпълнение. Съвсем скоро ще започнат и самите строителни дейности по самите сгради. Знаете, че община Благоевград е от първите." - допълни министър Павлова.

"Надявам се, чрез програмата за саниране да започнем процес за обновяване на жилищните сгради." - допълни министър Павлова.

Реализацията на програмата е доста напреднала и изрази надежди, че до края на тази година първият 1 милиард, който е започнат с Българската банка за развитие, ще бъде реализиран с конкретни програми и проекти, за да могат следващата година да разширят обхвата на програмата.

Катар има готовност да инвестира във финансови инструменти, емитирани от Българската банка за развитие и ФГВБ, с което при много добри за България условия да се подпомогне финансирането на Националната програма за енергийно ефективно саниране на многофамилни жилищни сгради и да се капитализира ФГВБ, коментира министър Павлова по повод посещението й в Катар.

Водим разговори и със Световната банка и с Европейска инвестиционна банка за това да се включат във финансирането на програмата, допълни министър Павлова. По думите й в момента програмата е със 100% безвъзмездно финансиране, но искат да я запазят и през годините като процентът постепенно пада.

Развитието и дигитализацията на кадастъра в многофункционален такъв ще създаде предпоставки за покупко-продажби, които са направени по най-добрия и най-прозрачен начин, коментира министър Павлова по време на откриването на конференцията. По думите й МРРБ предвижда законодателна инициатива, промени в Закона за кадастъра и имотния регистър. 

Едната стъпка е обединяването на картата за възстановена собственост във вливането й на кадастралната карта, допълни регионалният министър. Според нея по този начин покритието на кадастралната карта ще достигне до над 90%.

Предвидени са фундаментални промени в Закона за устройство на територията като целта е да се намалят демократичните и застрахователни процедури, както и да отпаднат част от бюрократичните и административни тежести, посочи министър Павлова. По думите й до края на 2015г. ще предложат втори пакет промени в Закона за устройство на територията. 

От началото на 2015г. има увеличение на строителството, посочи министър Павлова. По думите й старото строителство в момента се намира в много лошо състояние.

Още по темата

"От една страна, това е изграждането на инфраструктура, но от друга виждаме сериозен ръст в строителството на жилищни сгради и промишлени предприятия. От гледна точка на МРРБ, нашите планове, приоритети и как да съдействаме в този бранш са няколко - финансиране и доизграждане на инфраструктурата - цялостно благоустрояване на населените места." - заяви Лиляна Павлова.

Новият програмен период започва с инвестиции за над 1 млрд. и половина лева, посочи министър Павлова.

Водещ на конференцията Успешни сделки с имоти бе Димитър Вучев, водещ на предаванията на Bulgaria ON AIR Invest/Or и Investor LIVE. Събитието беше открито от изпълнителния директор на Инвестор.БГ АД Георги Бисерински.

Още за събитието в репортажа на Борислав Петров:

 

 

fallback
Още от България
fallback