Мъфини, кейкове, торти и сладки, букети от ръчно направени бонбони, всевъзможни какаови фигурки. 35 участника представиха 300 различни продукта на първия по рода си шоколадов фестивал у нас.
Организаторите споделят, че идеята за шоколадовата феерия се е зародила още преди две-три години, а за да я реализират, са черпили вдъхновение от големите европейски столици и са били водени от любовта си към вкусното лакомство. Участниците във фестивала бяха помислили не само за хората, които не могат да употребяват захар, но и за децата.
Сред гвоздеите на фестивала беше дългият един метър шоколад. Историята му започва още през 1877 г. и е свързана с Император Александър Втори. На традиционните пиршества в главната му квартира шампанското вървяло ръка за ръка с шоколад.
Всяка година по света се харчат по 7 милиарда долара за шоколад, а средната годишна консумация на човек е над 5 килограма. Аборигените от Централна Америка произвеждали от него бира, а ацтеките и маите го използвали като валута.