Синдикатите от МВР склонни на отстъпки за възрастта за пенсиониране

От организацията са категорични, че оперативните служители в сектор „Сигурност” трябва да се пенсионират по-рано

16.05.2015 | 16:07 Редактор:
Синдикатите от МВР склонни на отстъпки за възрастта за пенсиониране
Синдикатите от МВР склонни на отстъпки за възрастта за пенсиониране

Синдикалната федерация на служителите в МВР излезе с ново компромисно предложение за пенсиониране на работещите в сектор „Сигурност“. Най-големият полицейски синдикат предлага оперативните служители да се пенсионират на 50 години, а тези от администрацията - на 53. Предложението ще бъде внесено в Министерския съвет до дни. Припомняме, че преди седмица синдикатите от сектор "Сигурност" се обявиха против увеличаването на възрастта за пенсиониране, а позицията им беше подкрепена и от вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Синдикатите са категорични, че полицаите на терен трябва да излизат в пенсия по-рано. Основният мотив е, че униформените няма да могат да изпълняват качествено служебните си задължения. По този повод предлагат пожарникари, жандармеристи, пътни и охранителни полицаи и спасители да се пенсионират по- рано от останалите в МВР. Предложението им е тези правила да влязат в сила от 2018 година.

„50 години за най- тежките и най -рисковите длъжности и 53 за всички останали, но определено с гратисен период”, коментира Валентин Попов от СФСМВР. Пред Bulgaria On Air той коментира идеята при пенсиониране на служителите от по-рискови позиции да се взема предвид естеството на работата им.

„Може да се направи по два начина- или с някакъв коефициент, или за всяка година на длъжност в по-тежките и рискови позиции в системата да намалява минималната възраст във втората, условно по-лека група с два или три месеца”, коментира Попов.  

Според работещия в жандармерията в Плевен Милчо Георгиев, ако бъде прието предложението на Кабинета служителите в сектор „Сигурност“ да излизат в пенсия на 55 години, голяма част от колегите му няма да могат да изпълняват задълженията си.

Самият Георгиев е на 42 години и според сега действащия Закон му предстои пенсиониране, тъй като има необходимите 27 години трудов стаж и отговаря на условията 18 от тях да са в системата на МВР.   Пред Bulgaria On Air той коментира, че естеството на работа често предполага бърза реакция и физическа подготовка и качества.

„Хора, които минават тази възраст не мисля, че ще са достатъчно ефективни и изпълняват на 100 % задачите поставени от ръководството. Защото един човек, колкото е по- млад, ще може да се справи дори и с една агитка, в по- малките населени места с ромите. Иска се бързо реагиране в дадената ситуация, а един човек като навлиза във възраст, колкото и да спортува и да е добре физически подготвен -годините винаги са си оказвали влиянието на дадения човек”, коментира Георгиев.

Той смята, че ако бъде прието плавното увеличение на възрастта, то държавата трябва да гарантира на служителите на реда, че до пенсионирането им няма да прави съкращения. А и всяко следващо правителство няма да променя годините за пенсиониране.

Има една неяснота. Никой не може да знае към днешно време дали в този период до навършване на определената сега възраст, до навършването им няма да се увеличи отново. Защото има колеги като мен, започнали веднага след ВУЗ, и докато като се стигне дадения период  трябва да наваксва и наваксва, за да може да стигне тези години, които са към момента на пенсиониране”, коментира Георгиев.

Предложенията на синдикатите ще бъдат представени в началото на седмицата на министрите Ивайло Калфин и Румяна Бъчварова. От Синдикалната федерация на служителите в МВР са обнадеждени, че идеите им ще бъдат одобрени, за да не се стига до протести.

По време на парламентарния контрол на 15 май премиерът Бойко Борисов изрази надежда в Народното събрание, че ще се достигне до компромис в преговорите за пенсионната реформа между синдикати, работодатели и държава до следващото заседание на Министерския съвет, което е на 20 май.

Репортаж на Васил Детелинов.