fallback

Нови щатни бройки за охрана на границата искат синдикатите от МВР

По този повод те ще търсят среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова

15.05.2015 | 17:10 Автор: Мариета Иванова

Синдикалната федерация на служителите в МВР настоява за пълно разследване на катастрофата на автомагистрала „Тракия“, при която вчера загинаха двама гранични полицаи, а петима бяха ранени. Пред Bulgaria On Air председателят на синдиката Валентин Попов съобщи, че ще поиска среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова, за да обсъдят командироването на полицаи, както и въпроса за разкриването на нови щатни бройки за опазване на границата.

„Крайно време е да се назначат достатъчен брой служители, които да са постоянно там-местработата им да е границата с Турция. Там терените са трудни, години трябват за опознаване и за командированите е трудно да извършват тази работа. Моето мнение е, че трябва да се търсят нови назначения-достатъчно на брой, за да осигурят надеждно наблюдение и контрол на границата,“ коментира Димитър Атанасов, един от стотиците патрулиращи полицаи по южната ни граница.

От синдикалната федерация на служителите в МВР са категорични, че командироването не е добър вариант, защото натоварва както психически, така и физически служителите на реда.

„Може би ще трябва да говорим малко по- сериозно на тази тема с ръководството,“ коментира Валентин Попов, председател на УС на СФСМВР. - „Предполагаме, че със средствата, които се хвърлят за тези командировки съвсем спокойно биха могли да бъдат назначени полицаи на място. Още повече, че ние сме убедени, че това е проблем, който не е временен, не е нещо кампанийно. Тенденцията ще се запази дълго време“.

В момента от вътрешността на страната към южната граница на България полицаи се командироват на всеки 15 дни.  

Няколко месеца след трагичния инцидент край Елхово, при който 15 гранични полицаи пострадаха, а един почина заради преобърнал се камион ЗИЛ, днес полицаите вече се придвижват до мястото за патрул с по-модерни, високопроходими автомобили. Това е и единствената новост в условията им на труд. Иначе все още мястото им за почивка е в полиетиленова палатка. Осигурените за целта фургони стоят в полицейските управления, защото няма техника, с която да бъдат пренесени до граничните места.

Вижте и репортажа по темата на  Васил Детелинов.

 

fallback
Още от България
fallback