fallback

Патриотичният фронт излезе с декларация в памет на жертвите на Баташкото клане

Депутатите от ДПС напуснаха пленарната зала

15.05.2015 | 11:18 Автор: Мариета Иванова

Декларация на Патриотичния фронт в памет на жертвите на Баташкото клане накара депутатите от ДПС да напуснат пленарната зала.

Преди началото на петъчното заседание на народните представители съпредседателят на Патриотите Валери Симеонов припомни, че 17 май е датата за почит пред загиналите в клането. Той го нарече едно от най-страшните събития в историята на България.

Още при първите изречения депутатите на Лютви Местан напуснаха заседанието в знак на протест.

От трибуната на парламента Симеонов припомни зверствата, на които са били подложени българите по време на Османската империя. Той изброи конкретни дати и населени места, в които населението е било насилствено ислямизирано и отвличано.

"На 17 май се навършват 139 години от извършването на едно от най-ужасните престъпления в българската история - Баташкото клане през април 1876 г., то е най-яркият пример на извършваното масово изтребление на българския народ, живеещ в границите на Османската империя. Безспорен исторически факт е петвековното турско робство продължило от края на XIV до края на XIX век, а в някои български територии продължава и през XX в.", посочи Симеонов, цитиран от БТА.

За петте века робство има над 5 милиона жертви. Априлското въстание даде 40 000 жертви. 5000 души са избити по време на Баташкото клане, даде още факти Симеонов.

"Отговорността ни пред тяхната памет ни задължава да припомним тези деяния", каза патриотът.

Той припомни, че през 2008 година Общинският съвет в Бургас е определил 17 май за ден за почит към жертвите на Баташкото клане. Примерът на бургазлии бил последван и от други общини. Симеонов припомни, че ПФ внесе декларация за това и в парламента и се надява той да определи 17 май за ден на почит в цялата страна.

Още по темата

 През журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че „излизането от зала е всъщност подсказване, че историята не може да се чете от гледна точка на фашистките напъни и мислене на днешните политици“, предава думите му Агенция „Фокус”.

„Прочитът на историята от страна на ДПС вие ще видите всеки 3 март, когато председателят на тази партия застава като син на майка България пред знамената на България”, добави той.

Местан подчерта, че от ДПС са против избирателните подходи. „В Първата световна война са загинали 19 милиона не само военни, но и цивилни граждани. Ние искахме да почетем паметта на всички, без избирателност”, уточни той.

„Що се отнася до днешната декларация, тя е класически пример за използването на историята за политически цели и прокарване на съвременни разделителни линии”, заяви той за декларацията на Патриотичния фронт и допълни, че тя е некоректна от гледна точка на фактите и съдържа изключително опасна, невярна, ксенофобска теза, че тази политика продължава и до днес.

„Не можем да бъдем част от подобни безумни твърдения, които целят разделяне на българското общество, целят самоцелни конфликти точно в стила на тази организация, която в доклада на комитета против дискриминацията и нетолерантността, неслучайно е определена като ултранационалистка/фашистка”, разясни лидерът на ДПС, цитиран от Агенция Фокус. - „Не можете да правите либералната партия ДПС част от езика на омразата на фашистките партии. Това просто няма да стане”, посочи той.

„Понеже имаме един своеобразен бум на националпопулизмите, добре е да припомня една мъдрост: Добре е за всеки един народ да има повече доблестни мъже, които имат ясното съзнание за онази граница, след която патриотизма престава да е добродетел и се превръща в ултранационализъм. ДПС е не по-малко патриотична организация”, обяви той. - „Ние няма да бъдем част от фашисткото мислене, защото сме либерално демократична партия, която и в този парламент ще бъде основния стожер на толерантността и на езика на любовта”, каза още председателя на ДПС.

fallback
Още от България
fallback