fallback

Зам.-министър Везиева: Очаквам до 90% усвояемост на средствата по новата ОП Конкурентоспособност

Изграждането на е-регистър на асансьорите в страната вече е започнало

14.05.2015 | 12:41 Автор: Ирина Георгиева

Интересът към новата ОП "Иновации и конкурентоспособност" е много голям и усвояемостта на средствата по нея може да достигне до 90%, каза зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева във Варна, предаде БТА. Тя взе участие в работна среща за представяне на първата отворена процедура за подобряване производствения капацитет на малките и средни предприятия в страната. 

Проектите по процедурата за малките и средните предприятия ще се оценяват основно на база очаквани резултати, които трябва да са дългосрочни и да създават трайни работни места, посочи Везиева. Според нея изискванията пред кандидатите са балансирани и затова се очаква да бъдат спечелени и финансирани много проекти. Досега такъв гранд, насочен изцяло към производството, не е пускан и съм оптимист, че щом една фирма е работеща, тя може да покрие критериите за отпускане на средства, каза зам.-министърът.

Отчетеният от НСИ ръст от 2% на БВП на страната за първото тримесечие, се дължи основно на IT-сектора, посочи зам.-министър Везиева. По думите й подобрява се и развитието на преработващата промишленост, както и на производството на части за автомобили. За това нашата цел е с помощта на новата ОП IT-секторът да навлезе в останалите браншове на икономиката, за да се развиват и те, допълни Везиева.

Изграждането на електронния регистър на асансьорите в страната вече е започнало, като работата по него трябва да приключи до месец октомври, съобщи в отговор на въпрос зам.-министър Везиева. Тя уточни, че големият проблем е не софтуерът за регистъра, който вече е готов и се тества, а липсата на достатъчно данни за някои от съоръженията. Събирането на информацията, която трябва да бъде качена за всеки асансьор забавя процеса, но смятам, че проблемът ще бъде разрешен, посочи Везиева.

fallback
Още от България
fallback