fallback

МВР: Забелязва се преориентиране и преструктуриране на нелегалните пазари

Променящата се динамика пренасочи усилията на МВР, Агенция Митници и НАП

12.05.2015 | 17:44 Автор: Ирина Георгиева

През последните години се забелязва преориентиране и преструктуриране на нелегалните пазари в страната. Все по-голям дял от участниците в организираната престъпност се ориентират към престъпления против фиска – различни форми на икономически и данъчни престъпления, контрабанда. Това коментира заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев в рамките на участието си в дискусия на тема "Финансиране на организираната престъпност: институционални мерки за противодействие", провела се в НС. 

"Същевременно, в последните две години миграционният натиск създаде условия за организиране на нелегални играчи и в тази посока." - добави заместник-министър Гунев.

Вътрешният заместник-министър представи политиките и мерките за противодействие на организираната престъпност в България.

"Променящата се динамика пренасочи усилията на МВР, Агенция Митници и НАП, за да се реагира своевременно на възникващите промени." - посочи той и изтъкна направената поредна стъпка в този контекст - обединяване на усилията на компетентните държавни структури със създаването на 16 април т.г. на "Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари" в ГД "Борба с организираната престъпност".

"В центъра ще работят служители и на главните дирекции "Национална полиция" и "Гранична полиция", както и представители на ДАНС, Агенция Митници, НАП и ИА "Автомобилна администрация." - добави заместник-министърът.

Центърът има три основни цели – противодействие на котрабандата, антикорупционен ефект и добиване на цялостна картина чрез извършване на съвместен анализ на риска, подчерта заместник-министър Гунев.

Заместник-министърът на вътрешните работи посочи, че на стратегическо ниво се работи по две различни стратегии. Едната е за противодействието на изпирането на пари в България, приета още през 2011 г., но неизпълнена.

"Решени сме да актуализираме в много кратки срокове стратегията и плана за действие и да работим по тяхното прилагане. Една от мерките, които се разглеждат в тази стратегия, е за създаване на единен регистър за банковите сметки." - посочи Гунев, като подчерта, че това няма общо с разкриване на банковата тайна.

Още по темата

Другата стратегия, по която започва работа и в която водещо е Министерството на финансите, е Националната стратегия за повишаване събираемостта на данъците. Той изрази увереност, че и там ще залегнат голяма част от препоръките на неправителствени и браншови организации за противодействие на сивата икономика.

Заместник-министър Гунев поздрави Центъра за изследване на демокрацията за реализацията на внушителното изследване и анализ на финансирането на организираната престъпност, представящо изключително интересни резултати. По думите му, новият поглед и допълнителен подход за противодействие на организираната престъпност, които то представя, могат да бъдат много полезни не само в България, но и в други страни от ЕС.

В рамките на дискусията, заместник-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев представи кратък анализ за динамиката на криминалните пазари в основните направления - трафик на хора, на наркотични вещества, контрабанда на стоки, пране на пари, киберпрестъпност.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС Атанас Атанасов определи като изключително важни дискутираните въпроси, които трябва да заемат приоритетно място в политиката на страната. Той посочи, че прекъсването на финансовите потоци е сред най-ефективните методи за борба с организираната престъпност, а стратегиите за противодействие - да се основават на добро познаване на явлението.

fallback
Още от България
fallback