България и Испания могат да си сътрудничат за преноса на газ

Това обсъдиха премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Божидар Лукарски и външният министър на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргайо и Марфил

12.05.2015 | 17:02 Редактор: Борислав Петров
България и Испания могат да си сътрудничат  за преноса на газ

България и Испания могат да са газови хъбове за Европа. Според министъра на външните работи и сътрудничеството на Испания географско-икономическото разположение на двете държави ги поставя в много привилегирована позиция за доставки на синьо гориво и те обезателно трябва да се възползват от това.

Министър Маргайо и премиерът Бойко Борисов са дискутирали още структурните и регионалните фондове на ЕС, които България усвоява и ще усвоява през следващия програмен период.

Пред представители на българския и испанския бизнес, министърът на икономиката Божидар Лукарски посочи, че испански фирми могат да се възползват от еврофондовете, ако създадат общи дружества с български компании. Към момента испанският бизнес участва най-активно у нас в шивашката промишленост, телекомуникациите, автомобилната индустрия и туризма.

Изграждането на магистрали и железопътни трасета, управлението на води и отпадъци и енергийната сфера - това са секторите от българската икономика, към които Испания проявява подчертан интерес, стана ясно от думите на министър Маргайо.

Още в репортажа на Борислав Петров: