Доброволческа мобилна спасителна служба вече 3 г. участва в спасителни акции при бедствия

12.05.2015 | 13:47 Редактор: Теодора Георгиева
Доброволческа мобилна спасителна служба вече 3 г. участва в спасителни акции при бедствия

11 доброволци с 10 високопроходими автомобила вече три години участват в спасителни акции при големи бедствия като наводнения и пожари. Успяват да привлекат към дейността си десетки други. В началото на един от рисковите за наводнения сезони – пролетта, се срещнахме с ентусиастите от доброволческата мобилна спасителна служба.

 

Идеята за спасителната служба се появява спонтанно. Започват като помагат на приятели в нужда. След няколко акции решават, че биха могли да са полезни и на непознати в беда. Така през лятото на 2012 година учредяват „МСС – сдружение Офроуд“. Основната им дейност е на територията на София в сътрудничество с ПСС и Столична община. Освен спасителна, извършват и благотворителна дейност. След големите снеговалежи в Родопите купуват и даряват лично 30 генератора на бедстващите жители. Финансират се изключително от лични средства. Спасителната дейност отнема и доста от личното им време.


Всъщност всяка седмица се събираме, преминаваме си обучения, правим си тренировки  така че доста време отива, отива и в ремонт на колите тъй като се ползват собствени автомобили, заявява Надя Тороманова - участник в спасителната служба.


Всеки може да се включи в организацията. Не е нужно да притежава автомобил, но трябва да премине курсовете, приети за задължителен стандарт от всички.


Има едно изискване и това е да има желание. Желание има ли, човекът ще намери време, ще намери възможност. Само това е нещото, което трябва да притежава, споделя Георги Гатев.


От МСС дадоха няколко съвета и за пътуващи с автомобил в планината през този сезон.


Здрав разум да проявят и да си проверят всички течности по автомобилите, да имат гориво, да са се свързали с някого и да кажат къде ще се намират, да имат вода, храна и съответно да си проверят ПСС какво ще ги посъветва за планинската обстановка в момента в който решат да излизат на разходка.


Ако искате да станете доброволец, можете да се свържете с МСС Сдружение офроуд на www.mss-offroad.org или www.facebook.com/mss.offroad