fallback

КНСБ: Увеличава се броят на хората, наети на минимална работна заплата

Такова възнаграждение получават 270 000 души, което е 11,6% от работещите по трудов договор у нас към момента

11.05.2015 | 17:43 Автор: Ирина Георгиева

Увеличава се броят на хората, наети на минимална работна заплата, сочат данни на КНСБ. Такова възнаграждение получават 270 000 души, което е 11,6% от работещите по трудов договор у нас към момента, съобщи президентът на синдиката Пламен Димитров във Велико Търново.

Средната работна заплата у нас през 2014 година е била със 17 на сто по-ниска от тази през 1990 г., показват данни на Института за социални анализи към КНСБ. 

Позицията на КНСБ е да се промени договарянето на минималната работна заплата на национално ниво, посочи Димитров, предаде Dnes.bg. Синдикатите предлагат граници, които да се актуализират всяка година в зависимост от растежа на икономиката.

"Искаме долната граница на минималната работна заплата да е 125% от прага на бедността, а горната да е 50% от средната работна заплата." - каза президентът на КНСБ, цитиран от БТА.

Конфедерацията предлага промяна в методиката, по която се определят минималните осигурителни доходи за отделните дейности и категории на труда. От синдикатите са подготвили над 30 страници законодателни промени към Кодекса на труда.

Едно от основните предложения е нарушаването на правото на синдикално сдружаване да бъде криминализирано, за да имат по-голяма тежест колективните трудови договори.

Президентът на КНСБ постави оценка 3,5 по шестобалната система на работата на правителството.

fallback
Още от България
fallback