fallback

Висши държавници откриха новия лъч на метрото

42 хиляди пътници дневно ще се возят по трасето

08.05.2015 | 14:28 Автор: Мариета Иванова

Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, еврокомисарят Кристалина Георгиева, министри и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха новият лъч на метрото  с крайна дестинация Бизнес парка.

Участъкът бе осветен от Браницкия епископ Григорий, предава Dnes.bg. Той е дълъг близо 3 км и е с 3 нови метростанции - "Александър Малинов", "Акад. Александър Т. Балан" и "Бизнес парк". От 14.00 часа днес метрото може да се ползва от софиянци и всички гости на столицата, по традиция в първия ден - безплатно.

Според прогнозите на ден ще го ползват около 42 хил. пътници. Намалението на трафика в региона ще е с 12%, а софиянци ще спестят 12 хил. часа дневно.

"Ние, българите, обичаме да се оплакваме от проблемите, от липсата на перспектива, от проваления преход. Добре е обаче от време на време да си спомняме къде бяхме и откъде стартирахме, аз си спомням, гражданите на "Младост" също си спомнят", заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си.

"Аз съм тук с думи на признателност, към всичко които модернизират България денонощно, с думи на признателност към ЕК, която ни подкрепя и с думи на благодарност за търпението на гражданите", каза още той.

По думите му всички сме обединени около каузата за една модерна България и само заедно ще я изградим. - "На прав път сме, скоростта е увеличена, амбициите са все по-сериозни", обобщи президентът.

Премиерът Бойко Борисов пожела "метрото да кара безаварийно" и също се впусна в спомени.

"Преди 6-7 години се запознах с ръководителя на Бизнес парк, г-н Плевнелиев, Росен тогава, нямам спомен круша ли беше, слива ли беше, имаше едно дърво, поляни, магарета, крави, овце. Жега беше, Околовръстното беше като козя пътека, цялото в дупки, а всички квартали отгоре – на септични ями. На сянка застанахме под въпросното дърво, и той ми каза: "Зад този Бизнес парк ще стане друг град, ако опънете една Южна дъга да идват хората, и ако един ден и метрото дойде", обясни Борисов.

Премиерът каза още, че навсякъде се строи и допълни, че може да се обзаложи с всички герои на социалистическия труд, че строителство в такива обеми не е правено в България.

Заместник-председателят на Европейската комисия  Кристалина Георгиева посочи, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер не може да присъства на церемонията, но ще има много възможности в бъдеще, защото метрото ще се строи през целия мандат.  

Снимки: Иван Иванов

fallback
Още от България
fallback