fallback

Откриват новите станции на софийското метро

Очаква се намаление на трафика над 20%

08.05.2015 | 09:41 Автор: Ирина Георгиева

Новият участък от разширението на метрото - от ж.к.“Младост“ 1 до Бизнес парк София, ж.к.“Младост“ 4 ще бъде пуснат на 8 май. 

Дължината на участъка е около 3 км, с 3 метростанции. Той ще спестява годишно по 7 хил. тона вредни газове. Очаква се намаление на трафика над 20%. Още над 42 хил. пътници на ден ще ползват най-бързия и екологичен транспорт.

Стойността на участъка възлиза на 44 млн. евро в т.ч. 34 млн.евро Европейския фонд за регионално развитие и 10 млн.евро местно съфинансиране. Проектът се осъществява чрез ОП "Транспорт".

След пускането на метрото работата по разширението на бул. “Александър Малинов“ в района продължава, пише кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа Facebook. Според него в началото на септември бул. "Ал. Малинов" ще бъде с две платна по три ленти в посока. Ремонтните дейности са в два участъка с обща дължина 3,7 км.

Първият е изграждане на новата част от бул.“Александър Малинов“ - от станция "Проф. Александър Теодоров-Балан" до Южната дъга на Околовръстен път. Вторият е реконструкция на бул. "Ал. Малинов" от бул. "Андрей Сахаров" до бул. "Цариградско шосе". 

До края на май ще бъде завършен двуетажният паркинг при метростанция „Бизнес парк „София“, където продължава работа по озеленяването.

 

fallback
Още от България
fallback