АБВ започва кампания - Нищо не е забравено, никой не е забравен

Така ще изразим своята признателност към героите - участници във Великата отечествена война, заяви Георги Първанов

03.05.2015 | 14:16 Редактор:
АБВ започва кампания - Нищо не е забравено, никой не е забравен
АБВ започва кампания - Нищо не е забравено, никой не е забравен

АБВ започва кампания под наслов "Нищо не е забравено, никой не е забравен”.

Лидерът на партията Георги Първанов обясни, че по този начин ще бъде изразена „признателност към героите - участници във Великата отечествена война, където с активното участие на българските воини във втората фаза на войната е разгромен хитлерофашизмът”.

На 3 май той, заедно с  представители на младежката организация на партията поднесоха венци и цветя пред Паметника на Альоша в Пловдив, предава БТА.

По думите на Първанов, с разгрома на хитлерофашизма се дава зелена улица на процеси в Европа, довели до създаването на Европейския съюз и единна Европа.

"Само след броени дни ние ще отбележим една забележителна годишнина - Деня на победата и Деня на Европа, които са неразривно свързани, защото именно подвигът на героите от Великата отечествена война даде възможност да се реализира идеята за единна Европа", посочи Първанов. Това наше присъствие тук е и знак към българските и европейските държавници, към онези, които се опитват да пренапишат историята с по-късна дата, към онези, които непонятно за мен отказаха да присъстват на парада на 9 май в Москва, заяви Георги Първанов и допълни, че каквито и да са отношенията между страните от Изтока и Запада днес, ние дължим на героите признателност.

По повод на решението на Светия синод в богослужения името на Симеон Сакскобургготски да се споменава като цар на всички българи, Първанов коментира, че не бива да се ревизира вотът на българите на референдума отпреди близо 70 години. Тогава, по думите му, 90 на сто от хората гласуват страната ни да бъде република, а не монархия. В този референдум гласуват и партиите от опозицията и почти по същото време - с разлика от един месец,се произвежда и избор за Велико Народно събрание, в който опозицията получава милион и 200 хиляди гласа, припомни лидерът на АБВ. По думите му, не може да се поставя под никакво съмнение вотът на българския народ в полза на републиката.

Младежи от организацията на АБВ в Пловдив заровиха в подножието на Паметника на Альоша своето послание към поколенията "Никой не е забравен и нищо не е забравено", а копие от него връчиха на Първанов.

От 10.30 часа в зала "Съединение" на Историческия музей в Пловдив лидерът на АБВ участва в младежка кръгла маса. Сред темите на дискусията са опазването на мира, българско-руските отношения и отношенията между България и европейските страни.