fallback

Създават интегрални колежи

Бизнесът и науката обединяват усилия за създаването на иновации

28.04.2015 | 17:03 Автор: Кремена Кръстева

Четиристепенна система на образование предлага министърът на образованието Тодор Танев. Тя включва основно и средно образование, интегрални колежи, висше образование и клъстери.

Новият елемент в образованието - интегралните колежи, ще засилят ролята на професионалното образование. Входът в тези колежи ще бъде след 10-и и след 12-и клас.

В първия случай - след 3 години обучение ще се придобива диплома за майстор.

Във втория случай - след 4 години в клас - диплома за специалист.

Във висшето образование образователният министър предлага по-тясно сътрудничество между университетите и БАН. С пари от ОП "Наука и Образование" ще бъдат създадени клъстери, в които могат да участват представители на бизнеса, институти, университети и интегрални колежи. Не е пренебрегната и темата за модернизацията на обучението.

Честото седене пред компютъра на децата обаче и похапването на нездравословни храни е причина България да е в първата десетка по затлъстяване сред децата. За да стане спортът по-атрактивен за подрастващите, в часовете по физическо възпитание ще влязат професионални треньори.

Предстои министър Танев за представи своята визия за образованието в Народното събрание, което ако бъде приета ще наложи промени в поне четири закона.

 

fallback
Още от България
fallback