fallback

Около 115 00 нарушения, свързани с условията на труд, са установени през 2014г.

МТСП разработва инструменти за предотвратяване на трудовия травматизъм

27.04.2015 | 17:26 Автор: Ирина Георгиева

МТСП разработва инструменти за предотвратяване на трудовия травматизъм. Това заяви заместник-министър Гълъб Донев, който участва в отбелязването на Международния ден на загиналите при трудови злополуки

"МТСП работи по усъвършенстването на законодателството по безопасността и здравето при работа и към момента разработваме различни инструменти за предотвратяване на трудовия травматизъм. Съвместно с Главната инспекция по труда (ГИТ) ще продължим засиления контрол по спазване на трудовото законодателство, за да се гарантира превенцията за безопасност и здраве при работа."  - допълни заместник-министър Донев.

Мерките на ГИТ за ограничаване на трудовия травматизъм са свързани с контролна и информационна дейност. Чрез сайта на Инспекцията и в дирекциите й в областните градове, работодателите получат информационни материали за рисковете при работа и възможните начини за предотвратяването им.

При отчитането на негативна тенденция в тази насока, трудовите експерти организират своевременно извънредни кампании. През 2014 г. ГИТ инициира информационни кампании в строителството. От 2015 г. е въведен и по-чест периодичен контрол на предприятията за производство и съхранение на взривни вещества. 

За 2014 г. са установени около 115 000 нарушения, свързани с безопасните и здравословни условия на труд. За тях ГИТ е наложила санкции или задължителния за изпълнение или предписания за отстраняването им, като неизпълнените предписания са под 1%. Влезлите в сила наказателни постановления възлизат на над 11.5 млн. лв.

Заместник-министър Донев почете паметта на жертвите на трудовите злополуки с едноминутно мълчание пред паметната плоча в Южния парк в Столицата. Той поднесе венец на паметната плоча пред сградата на КНСБ и отличи „Софийска вода“АД с награда "Прометея" за компания с добри практики в безопасността и здравето при работа (БЗР). 

 

fallback
Още от България
fallback