Проф. Валери Димитров: След обявяването на специален надзор прихващанията в КТБ са нищожни

Проблемът е, че БНБ мълчаливо не възрази срещу прихващанията, въпреки че наложи забрана на изискуемостта на влоговете

26.04.2015 | 12:38 Редактор: Георги Стоянов
Проф. Валери Димитров: След обявяването на специален надзор прихващанията в КТБ са нищожни

Законът за банковата несъстоятелност име история на прилагането си. Това каза в интервю за предаването „Конструкция“ по Хоризонт финансистът проф. Валери Димитров.

В случая с КТБ българското общество и българските граждани са изправени пред изключителна мащабна финансова измама, засягаща огромен брой вложители, включително Фонда за гарантиране на влоговете и държавата – като кредитори на тази банка, при което тази нагла измама се осъществява чрез действаща банка, казва Димитров.

Още по темата

Самоуважаващите се общества и държави не допускат такива неща, коментира Димитров. Съдът е приел най-късната дата за обявяване на датата на несъстоятелност на КТБ, но това „нищо не решава“, допълни той.

Имуществото на Банката ще стигне само за частично съръзмерно удоволетворяване на Фонда, на вложителите с негарантирани размери и на държавата, ако тя е на този ред. Тези, които направиха „прихващания“, се опитаха да прередят другите, но Законът не го допуска и това е единият проблем, изтъква финансистът.  

Димитров коментира, че от момента на налагането на Специалния надзор,  БНБ е наложил на КТБ пълна забрана на предмета и на дейност и тя не е можела да прави „абсолютно нищо“.

При това положение, за мен нещата са ясни и категорични – няма изискуеми влогове, с които да може да се прихваща. Всички прихващания, направени в този период, са невалидни. Нищожни.

 Проблемът е, че БНБ зае една двусмислена позиция. Тя мълчаливо не възрази срещу прихващанията, въпреки че наложи забрана на изискуемостта на влоговете. Тя обаче наложи забрана с административен акт и тази забрана важи. И си затвори очите пред нарушаването на собствената ѝ забрана, наложена с нейния собствен административен акт, коментира още Димитров.


1
0 rate up comment rate down comment 0
lora.vaneva111@gmail
преди 9 години
Дано разберем скоро цялата истина около КТб и всички виновни получат адекватни присъди. Сигнализирай за неуместен коментар