fallback

Калфин предлага пределна възраст за пенсия на полицаи и военни

Това предвиждат проектопромени в Кодекса за социално осигуряване в частта му за силовите ведомства.

17.04.2015 | 19:32 Автор: Пролетина Съботинова

Военни и полицаи да се пенсионират при навършване на 52 години и 10 месеца и със стаж от 27 години, 18 от които да са в системата. Това предвиждат проектопромени в Кодекса за социално осигуряване в частта му за силовите ведомства. Днес те бяха представени от социалния министър Ивайло Калфин. Сред промените е заложено и плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране с по 2 месеца всяка година до достигна на 55-годишна възраст за полицаи и военни. Предложенията ще бъдат подложени на обществено обсъждане. Датата, от която се предвижда да влязат в сила е 1-ви януари догодина.

Сега военни, полицаи и работещите в ДАНС, НРС И НСО се пенсионират при 27 години стаж, от които 2/3 в системата, стига към момента на пенсиониране да работят в системата. Заради честите промени в пенсионното осигуряване и липсата на сигурност, всяка година близо 2000 души избират ранното пенсиониране. Според социалния министър Ивайло Калфин, въвеждането на възраст за пенсиониране на служителите в силовите ведомства и останалите предложения в Кодекса ще стимулират по-дългото оставане на служба, а не ранното напускане. С промените за заетите в силовите ведомства се въвежда опцията, валидна за останалите работещи - да могат да се пенсионират, без да са длъжни преди това да напуснат работа.

"Когато навършат възрастта на пенсия, те както досега, няма да имат нужда да напускат система, освен ако както ще променим законодателството не реши работодателя. Тези хора ще могат да получават успоредно пенсия и заплата, нещо което не са имали възможност да правят, така че те ще бъдат стимулирани да останат по дълго на служба" , коментира министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Законопроектът предвижда, работещите в силовите ведомства, родени след 1960 г. да  могат да прехвърлят партидите си от частните универсални фондове към НОИ. Това се налага, тъй като при ранното пенсиониране, частните фондове не са склонни да изплащат пенсиите до живот, каквото е изискването, защото събраните от тях през годините вноски не покриват такъв разход. Така плащането започва след навършването на редовната възраст за пенсиониране.

"Тези хора в момента имат достъп до сметка в универсалния си фонд, когато станат на 65 години, това го променяме. Както в другите системи, те ще имат възможност да си пренесат парите в НОИ и да получават пълната си пенсия. Това означава че тези, които са родени след 60-та година, към момента са им намалени с 28% пенсиите, това означава, че пенсиите им се да покачат със съответните проценти", коментира още министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

С предлаганите от социалното министерство промени, отпада и условието към момента на пенсиониране служителите да работят в системата, стига да имат изпълнени условията за стаж и възраст. За водолази, пилоти и парашутисти се предвижда пенсионната възраст да стане 42 години и 10 месеца, като расте с по 2 месеца годишно до достигането на 45 години. Служителите, които към 31 декември 2015 година имат нужния стаж за пенсиониране, ще разполагат с гратисен период до края на 2018 г, в който да решат дали да се пенсионират по старите правила или не.

 

fallback
Още от България
fallback