fallback

Румяна Ченалова на свобода срещу гаранция от 8 000 лв.

След петчасово среднощно заседание СГС отхвърли искането на прокуратурата за постоянния арест на магистрата

17.04.2015 | 18:22 Автор: Борислав Петров

Повече от 7 часа отне на съдебния състав, на адвокатите и на самата Румяна Ченалова да се запознаят с 19-те тома документи по двете обвинения срещу нея - длъжностно престъпление и съставяне на фалшив документ. И двете обвинения са свързани с търговското дело "Обединени енергийни търговци срещу НЕК". Според първото Ченалова е коригирала протокол от съдебно заседание, за да даде възможност на ищците да представят доказателства в своя полза. Второто обвинение гласи, че е съставила официален документ - протокол от проведено съдебно заседание, с неверни изявления. Малко след 8 вечерта съдийката беше доведена в съдебната зала с белезници, които прикриваше под якето си.

Тайни банкови сметки в Бразилия, подкуп от 690 хиляди лева и конспиративни срещи  на яхта в Гърция с представители на "Обединени енергийни търговци" . Това бяха само част от използваните от прокуратурата аргументи за постоянното задържане под стража на Ченалова. Според държавното обвинение имало опасност съдийката да се укрие, да извърши друго престъпление, а с финансовите си ресурси да влияе и върху различни свидетели. Обвиняемата не остана длъжна и в 30-минутна реч отхвърли всички обвинения и се определи като залог за съдебната реформа, която вече има много почитатели. "Щом аз съм в ареста, каза Ченалова, сигурно реформата в съдебната система с това ще приключи". Двамата й адвокати от своя страна обясниха, че общодържавното й издирване е било изцяло неправомерно. И дадоха пример, че част от датите, определени от следствието за явяване на Ченалова в ДАНС, все още дори не са минали, като например 17 и 20 април.  

В крайна сметка, съдия Веселина Ставрева не намери достатъчно основания за оставянето на Румяна Ченалова в ареста. В половинчасова реч, Ставрева обясни, че прокуратурата е представила доказателства само по обвинението за документна измама. За другото обвинение срещу магистрата - престъпление по служба, нямало събрани достатъчно доказателства - както за нарушенията, така и за последиците от тях. И освободи Румяна Ченалова срещу гаранция от 8 хиляди лева.

Още в репортажа на Борислав Петров:

 

fallback
Още от България
fallback