fallback

ВКС ще се произнесе до месец по делото срещу Цветанов

Той вече беше осъден на две инстанции на 4 години затвор

17.04.2015 | 11:14 Автор: Ирина Георгиева

ВКС ще се произнесе до месец по делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, съобщи БТА. Той вече беше осъден на две инстанции на 4 години затвор за това, че е осуетил разследване срещу бившия началник на Регионалното звено на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров и още няколко души. Според прокуратурата това се е случило като Цветанов е отказал да се използват СРС срещу тях. 

Защитникът му Менко Менков поиска бившият министър да бъде оправдан напълно и отбеляза, че той е изпълнил законовото си правомощие да отказва СРС, както са правили много министри преди него. Той добави, че на Цветанов не е бил осигурен безпристрастен процес и алтернативно поиска делото да бъде върнато на първа инстанция.

Според прокуратурата задълженията на бившия министър в този случай имат само императивен характер и законът не му дава право да отказва прилагането на СРС. Обвинението определи действията на Цветанов като недопустима намеса на органите на изпълнителната власт.

Пред съда Цветан Цветанов заяви, че е убеден, че ще възтържествува справедливостта и добави, че днес застава пред върховните съдии като знак на уважение към тях.

Вижте още в репортажа на Борислав Петров:

 

fallback
Още от България
fallback