Теодора Точкова от днес е главен инспектор в Инспектората на ВСС

В Деня на българската Конституция Теодора Точкова официално пое поста

16.04.2015 | 14:10 Редактор:
Теодора Точкова от днес е главен инспектор в Инспектората на ВСС
Теодора Точкова от днес е главен инспектор в Инспектората на ВСС

В Деня на българската Конституция Теодора Точкова официално пое поста на главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет. В продължение на повече от 2 години постът беше свободен, тъй като процедурата по избора се провали няколко пъти. В началото на април Народното събрание избра Точкова с мнозинство от 195 гласа.

Основната функция на инспектората е да проверява дейността на органите на съдебната власт, без да засяга независимостта на магистратите. В следващите 5 години Теодора Точкова и екипът й си поставят за цел да стабилизират съдебната система.

"Инспекторатът трябва да продължи да изпълнява качествено основните си функции и най вече както казах – той трябва да е коректив на работата на съдебната система. Т.е. да анализира събраните по проверките данни и дава работещи решения за преодоляване на слабостите."- подчерта новия главен инспектор Теодора Точкова

 "Ще дойде сигурно един момент, в който ние нямам да ви харесваме и ще бъдем раздразнени от това, което ни пишете препоръчвате. Но имате едно невероятно оръжие с което можете да дисциплинирате съдебната власт и в същото време да покажете пълна принципност. Пожелавам ви, когато не ви харесваме пак да сме респектирани."-каза главният прокурор Сотир Цацаров  в обръщението си към Точкова.

 

Един инспектор няма как да бъде обичан, за това пожеланието ми към новия главен инспектор е да не се стреми да бъде обичана, а да се стреми чрез работата си да създаде уважение и респект в дейността на инспектората.- заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Теодора Точкова има над 20 години юридически стаж като съдия и административен ръководител. До избора й за главен инспектор бе председател на Административния съд в Хасково.

 

Репортаж на Васил Детелинов.