Два нови взрива се чуха от цеха на ВМЗ край Иганово

Евакуирани са около 70 души, повечето от които деца, от най-близката махала до мястото на инцидента

14.04.2015 | 11:34 Редактор: Ирина Георгиева
Два нови взрива се чуха от цеха на ВМЗ край Иганово

Два часа след като спряха първоначалните взривове на производствената площадка на ВМЗ край село Иганово, преди малко се чуха още два. Това каза за БТА кметът на селото Стефан Данчев. Той потвърди, че са евакуирани около 70 души, повечето от които деца, от най-близката махала до мястото на инцидента. 

"Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов е възможно най-близо до цеха, координирам с него ситуацията и сме в готовност при нужда да евакуираме цялото село." - каза още Данчев.

Според областния управител Розалин Петков все още няма точна информация какво се е взривило. На мястото се очаква да пристигнат заместник-министърът на икономиката Любен Петров и главният секретар на МВР Георги Костов.

Междувременно от МВР съобщиха, че няма опасност за населението в Иганово и не се налага евакуация.


В района на инцидента пристигна главният секретар на МВР; Окръжна прокуратура - Пловдив образува досъдебно производство.

Както вече съобщихме, около 7. 11 часа тази сутрин, в ГДПЗН бе получен сигнал за инцидент в производствен цех на площадка в Иганово, пише МВР. Според постъпили допълнителни данни, в района на цех 835 на завода, впоследствие са възникнали няколко вторични пожара, които своевременно са погасени от екипи на ГДПБЗН. Сигурността в района е обезпечена от полицейски патрули. Остават затворени за движение участъците от подбалканския път и железопътната линия. 

Няма опасност за населението и не се налага евакуация. Критичната ситуация е под контрол. На място са сапьорни части от СОБТ и Българската армия. 

Окръжна прокуратура-Пловдив е образувала досъдебно производство във връзка с инцидента. В района на завода пристигна и главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.


Както Bulgaria On Air писа по-рано, нови взривове са уплашили жителите на Иганово. Рано сутринта на 14 април, малко след 7:00 часа се се чули няколко гърмежи. От МВР потвърдиха за взривовете.

Движението по подбалканския път София – Бургас е отцепено в района на сопотския квартал "Анево". В момента складовете са затворени и в тях не се допускат работници, тъй като тече разследване на предишния взрив.

Разследващите проверяват какво е довело до повторните взривове в района.

На 21 март взрив от складовете във ВМЗ-Сопот изпочупи прозорци на къщи в Иганово. Над 250 души бяха евакуирани. Тогава министър Лукарски заяви, че това са неуправляеми заряди, които гърмят ефектно.

Това е втора авария в Игановов рамките на по-малко от месец, а преди няколко месеца се взриви и част от бившия завод за боеприпаси "Миджур" в Горни Лом. Трагедията на 1 октомври отне живота на 15 души.

През август 2014 г. няколко души пострадаха при експлозия в завода от холдинга "ТЕРЕМ" в Костенец, а през 2012 година взривове избухнаха в частни складове край Петолъчката, които отнеха живота на трима души, пише Dnes.bg.

/Снимка: Архив/