Няма пострадали при новите взривове в Иганово

Вече се работи активно по случая, кризисният щаб е уведомен

14.04.2015 | 09:38 Редактор: Ирина Георгиева
Няма пострадали при новите взривове в Иганово

Още по темата

Вече се работи активно по случая с новите взривове в карловското село Иганово, а кризисният щаб е уведомен. Това съобщи областният управител на Пловдив Розалин Петков за агенция "Фокус". По думите му, засега се знае единствено, че се е запалил производствен цех на ВМЗ-Сопот, който се намира в същия район на завода, където станаха и предишните преди повече от месец. 

"Всички работят активно по поставените им задачи." - каза още областният управител.

Няма пострадали хора при взривовете, потвърди министърът на икономиката Божидар Лукарски пред bTV. Според него е странно, че точно на 14 април, когато е трябвало да бъде отворен складът стават взривове.

Около 60 души са евакуирани от село Иганово, съобщи Фокус, цитирайки кметът на селото Стефан Данчев. Работници в цеха няма.

Служители на РИОСВ са тръгнали към Иганово, за да реализират измерване на чистотата на въздуха, представители на Инспекцията по труда в Пловдив също пътуват към мястото.

"По-късно ще има повече информация." - каза още Розалин Петков, който също пътува към карловското село Иганово. 

Както Bulgaria On Air писа по-рано, нови взривове са уплашили жителите на Иганово. Рано сутринта на 14 април, малко след 7:00 часа се се чули няколко гърмежи. От МВР потвърдиха за взривовете.

Движението по подбалканския път София – Бургас е отцепено в района на сопотския квартал "Анево". В момента складовете са затворени и в тях не се допускат работници, тъй като тече разследване на предишния взрив.

Разследващите проверяват какво е довело до повторните взривове в района.

На 21 март взрив от складовете във ВМЗ-Сопот изпочупи прозорци на къщи в Иганово. Над 250 души бяха евакуирани. Тогава министър Лукарски заяви, че това са неуправляеми заряди, които гърмят ефектно.

Това е втора авария в Игановов рамките на по-малко от месец, а преди няколко месеца се взриви и част от бившия завод за боеприпаси "Миджур" в Горни Лом. Трагедията на 1 октомври отне живота на 15 души.

През август 2014 г. няколко души пострадаха при експлозия в завода от холдинга "ТЕРЕМ" в Костенец, а през 2012 година взривове избухнаха в частни складове край Петолъчката, които отнеха живота на трима души, пише Dnes.bg.

/Снимка: Архив/