Великден под вода край Приморско

12.04.2015 | 17:24
Великден под вода край Приморско

Водолази от цялата страна отпразнуваха Великден в единствения в Европа подводен параклис “Св. Никола” край Приморско. Те се гмурнаха на 7 метра под водата, като си организираха преборване с яйца и пиха шампанско.

Репортаж на Стеляна Иванова и Илиан Раданов от Бургас.


Великден край морето.

18-градуса температура на въздуха, 10 на водата и неповторима емоция.

Водолази обличат неопреновите костюми и се подготвят да отпразнуват големия християнски празник под вода.

Подводният параклис край Приморско е открит преди две години и се радва на голям интерес от туристите от цял свет. За водолазите тези подводни ритуали на големи християнски празници носят специален заряд.

“Ритуалните гмуркания са нещо специално, затова рискувам да влизам в толкова студена вода защото когато влезеш с цел да направиш един ритуал е различно, това не е обикновено гмуркане”, казва Ирина Вадолова.

„Емоцията ще бъде уникална както винаги. Няма две потапяния, които да са едни и същи. Удоволствието да скочиш в нещо голяма и синьо, дори да е толкова студено винаги е незабравима“, уверява Стефан Цинцарски.

Великденската трапеза беше предварително осветена и благословена от свещеник. 

На нея имаше яйца, козунак и шампанско, липсваше само гергьовското агне.

Нестандартният празник под водата е организиран от водолазен клуб „Посейдон“, а цялото празненство беше заснето с подводни камери.

Водолазите запалиха специални свещи, пиха шампанско и си пребориха великденските яйца.

„Много красиво, заслужава си всеки да опита,въобще страхотно е!”, споделя Васил Николов.

Следващото ритуално гмуркане ще бъде на Никулден, когато водолазите ще се гмурнат отново до подводния параклис в Приморско.