Вход свободен в НИМ на Велика събота

11.04.2015 | 13:18 Редактор: Пролетина Съботинова
Вход свободен в НИМ на Велика събота

Находките са намерени при реставрацията на мощехранителница, която досега е била  пазена в тайна в секретен фонд на Националния исторически музей.

Според реставраторите, мощите имат чудотворни сили. На връх Велика Събота, десетки софиянци и гости на столицата посетиха музея. Повечето обаче бяха скептични към силите на светините.

През 1917 г. по време на сраженията от Първата световна война, български разузнавачи начело с Богдан Филов - тогавашния директор на музея -  успяват да съберат  всички паметници на културата.

Сред тях са и църковната утвар на гръцкия манастири до град Драма, включително и мощехранителницата.

 

"Те са донесени тук, но за съжаление България губи войната и по Ньойския договор е трябвало да ги върнем. Ние не сме ги върнали и до 1991 г. са били в секретен фонд. Сега в една мощерхранителница, изложена в трета зала за поклонение, има мощи таман на 4 светци – св. Дионисий, св. Панталеймон, св. Параскева и св. Харалампий", разказва директорът на Националния исторически музей, Божидар Димитров.

В момента от музея водят преговори с гръцките си колеги – чудотворните мощи да бъдат разменени срещу костите на цар Самуил. Дотогава мощите ще останат  в Националния исторически музей.