fallback

Лекари протестират срещу новата методика за финансиране на болниците

Лекарите се опасяват, че новата методика може да доведе до фалити на някои лечебни заведения

07.04.2015 | 16:44 Автор: Пролетина Съботинова

Лекари от частни и общински болници от цялата страна протестираха символично на професионалния си празник на 7 април. Причината за протеста е новата методика за финансиране на лечебните заведения от страна на Здравната каса, която лимитира разходите им за месеца спрямо миналогодишните. Лекарите се опасяват, че новата методика може да доведе до фалити на някои лечебни заведения. 

С 12% е орязан бюджетът на университетската болница City Clinic за първото тримесечие, в резултат на което вече има листи на чакащи пациенти. Те могат да постъпят в болницата най-рано през юни. Причината е новата методика на Здравната каса, според която се слагат лимити на разходите за месец на всяка болница. Така основният принцип в здравеопазването – пациентът сам да избира в коя болница да се лекува или „парите следват пациента“ вече не работи, коментираха лекарите. В знак на несъгласие 340 медицински работници от университетската болница символично закачиха протестни ленти.

"Това се отразява много лошо на пациентите, тъй като на практика се слагат ограничителни лимити за прием на пациенти, което означава че около 10% от пациентите не може да бъдат приети и лекувани, и трябва да бъдат в листите на чакащи.В този смисъл подлагаме пациентите на риск", коментира проф. Лъчезар Гроздински, завеждащ отделения Ангиология и флебология.

Лекари от още 29 болници в страната поискаха да се променят неясните според тях правила за определяне на бюджетите и листите на чакащи. Заради несправедливото разпределение на обществения ресурс сред всички здравноосигурени лица, медиците сравниха административните мерки с военновременен режим.

"Когато има дефицит почваме да раздаваме купони и почваме да казваме кой ще получава купони, тогава настъпва хаос. Пациентите няма да знаят къде ще има лечебни заведения със средства, кои са тези заведения и на какъв принцип те са ги получили" , заяви  зам.-председател на Българска болнична асоциация и директор на Сити Клиник Андрей Марков.

От Лекарския съюз се разграничиха от протеста, тъй като по предварителни данни за тримесечието, средно средствата за болнична помощ са намалени с малко над 6% и до момента нямат официални оплаквания срещу новата методика  за финансиране на болниците. ОТ Здравната каса пък заявиха, че ще изчакат разчетите за периода март-май и тогава ще излязат с официална позиция.Междувременно здравният министър Петър Москов излезе с обръщение, в което заявява, че познава ситуацията, в която работят, и целта на правителството е да промени това.

 

fallback
Още от България
fallback