270 българи са се натровили от храна през 2014г.

В 7 от случаите заразените са консумирали храна в заведения, а останалите - приготвена в домашни условия

06.04.2015 | 16:47 Редактор: Ирина Георгиева
270 българи са се натровили от храна през 2014г.

270 българи са се натровили от храна през 2014г., съобщи д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, предаде БТА. По думите му за миналата година имаме регистрирани 15 "взрива" от хранителни отравяния. Голям брой от натровените са били деца, уточни д-р Кунчев. В 7 от случаите заразените са консумирали храна в заведения, а останалите - приготвена в домашни условия. В 11 от всички случаи са били открити причинителите на заразата, като основно са били салмонела или стафилококова инфекция.

Факторите, влияещи негативно върху здравето на хората, са небезопасната или нездравословна храна, обездвижването, замърсената околна среда и стресът, посочи д-р Кунчев. Те водят до повишаване на случаите на онкологични и сърдечносъдови заболявания, допълни той. Доказано е, че затлъстяването е сериозен рисков фактор за развитие на онкологично заболяване, каза доц. Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО в България.

"Трябва да се прави разлика между безопасна и здравословна храна. В България има добра нормативна уредба, но тя все още не се познава добре от бизнес операторите." - заяви Камен Николов от БАБХ

Проучване, извършено преди две години от Националния център по обществено здраве и анализи, е показало, че 90% от децата до 5-годишна възраст искат храна, видяна в реклама по телевизията, а 70% от родителите я купуват, въпреки че осъзнават нейната нездравословност, каза проф. Веселка Дулева, национален консултант по хранене.

Тази година темата на Световния ден на здравето - 7 април, е безопасността на храните, определена е от СЗО.

Още новини от България чете тук