fallback

Д-р Стефан Константинов: Търсят се лесни решения за системата на здравеопазването

Проблемът е, че имаме една Здравна каса, към която постоянно се добавят нови пътеки и лекарства, коментира бившия здравен министър

06.04.2015 | 09:45 Автор: Мариета Иванова

Търсят се лесни решения за системата на здравеопазването, коментира в предаването Денят On Air  с водещ Ивайло Лаков бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

„Истината е, че парите за здравеопазване постоянно се увеличават, а удовлетвореността не се подобрява“, коментира Константинов. Той изтъкна, че проблемът не е в листата на чакащите, „който мисля, че никой министър не би трябвало да създава, а в дисбаланса на системата.- „Не е в това, че хората имат много голям пакет и ползват много услуги, а че имаме една Здравна каса, към която постоянно се добавят нови пътеки и лекарства“.

Константинов коментира още, че новата формула за разпределение на средствата е да се даде  с 5 или 10% по-малко на болниците. - „Търси се и по-лесен начин- ще дадем по-малко на болниците, но това няма да реши проблема. Болниците ще продължат да трупат дългове“, коментира той.

Бившият здравен министър посочи, че проблемите в здравеопазването са трупани с години и че чрез новия Закон за здравното осигуряване отново се тръгва в грешна посока.

„Вместо да се търси проблемът, такъв какъвто е, се говори за разделяне на пакета на Здравната каса на две, за въвеждане  на смесен модел на плащане или хората да си доплащат, ако не искат да чакат, за едно неясно разделяне на социално значими или незначими заболявания и т.н., коментира Константинов.

Вижте целия коментар от видео файла.

 

fallback
Още от България
fallback