В ДПС готови за подкрепа на актуализация на бюджета

Лютви Местан изтъкна необходимостта от инвестиране на средства в укрепването на свлачища в област Кърджали

03.04.2015 | 12:59 Редактор: Мариета Иванова
В ДПС готови за подкрепа на актуализация на бюджета

ДПС ще даде подкрепата си за актуализация на бюджета с леко завишаване на бюджетния дефицит при необходимост, заяви по време на парламентарния контрол лидерът на движението Лютви Местан. Той направи изказването по повод необходимостта от инвестране на средства за укрепване и овладяване на свлачищата в страната, предава БТА.

Към днешния ден общият брой на засегнатите къщи само в община Кърджали е 45, от които 4 са напълно разрушени, 6 са необитаеми, 35 са потенциално опасни за обитаване, коментира  Местан.

Той отправи молба да не се предпочита по-лесното и по-евтино решение да се осигурят жилища на тези хора, например в град Кърджали, вместо да се инвестира в овладяването на свлачищните процеси, което е по-скъпият вариант.

Същевременно си давам сметка, че са необходими огромни средства, които не са планирани в бюджета, каза Местан и посочи, че ДПС е готово да подкрепи включително и актуализация на бюджета, като дефицитът да бъде
завишен с 0,1 на сто - тоест на 1.9 процента.

В края на месец март министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова коментира, че разработената Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата е в процес на актуализация.

В тази връзка, тя посочи, че свлачищата в урбанизираните райони са над 850, а над 700 са по републиканските и общинските пътища у нас. За укрепването им са необходими над 870 млн. лв., сочат още разчетите на регионалното министерство.

„Обикновено опозицията гласува против бюджета и отношението към този акт структурира парламентът на управляващи и опозиция. Но нямаме право пред лицето на трагедията, причинена от природното бедствие, да се делим на управляващи и опозиция. Длъжни сме да бъдем солидарни“, коментира днес Местан.

Той подчерта, че очаква от управляващите предложение за решение за насочване на целеви средства от очертаващите се по-високи приходи от планираните.

Той каза, че трябва да се оцени по достойнство чувствителността, която кабинетът прояви по време на тежките дни на природното бедствие. Оценяваме високо и ангажимента ви да обезщетите български граждани, които загубиха немалко животни заради снега, отбеляза Местан.

Той декларира, че целта на изявлението му не е извличане на евтини политически дивиденти. Стихийното бедствие императивно предполага да обедним усилия, да бъдем солидарни, посочи председателят на ДПС.