fallback

ВСС дава на прокуратурата част от доклада за проверката в СГС

Проверяващите препоръчват да се създадат ред и правила, които да са оповестени на всички съдии

02.04.2015 | 16:15 Автор: Мариета Иванова

ВСС дава на прокуратурата част от доклада за проверката в СГС. Пред журналисти ля Георгиева, член на ВСС, посочи, че става дума за онази част от доклада, свързана с работата на Румяна Ченалова и за достъпа на външни лица в съда. От документа на комисията се посочват пропуски в работата на екипа, ръководил СГС. Този екип не се е справил със задълженията си, не е имало ефективно управление на съда, каза Галя Георгиева, цитирана от БТА.

Комисията, проверила съда, препоръчва да се създадат ред и правила, които да са оповестени на всички съдии, особено когато става дума за заместването на съдии, за начина, по който се разпределят съдебните помощници и се сформират съдебни състави.

Командироването на съдии и това какви дела ще разглеждат също е сред забележките в доклада на комисията, проверила работата в СГС.

Необходими са ефективни мерки за разглеждане в разумен срок на делата, както и анализ на причините за отлагане на делата, каза Георгиева.

Тя посочи, че трябва да се анализира работата на съдебните заседатели, причините за отсъствие на съдени заседатели, станали повод за отлагане на дела, дали вещите лица отговарят на формалните изисквания на закона.

Сигурността на компютърната система и това кой има достъп до сървъра на съда - това също се посочва в доклада след проверката.

Това, което се случи в СГС, засегна цялата система, отрази се на авторитета й, каза по време на дискусията председателят на ВКС Лозан Панов. Ако не се продължи с мерки, то това, което се е случвало в СГС, може да се мултиплицира, посочи той.

 

 

fallback
Още от България
fallback