fallback

Метрото стигна Т2 на летище София

Мотрисите ще се движат от 5:30 сутринта до полунощ

02.04.2015 | 11:37 Автор: Ирина Георгиева

От 2 април софиянци могат да пътуват с метрото до летището. Очакванията са новият участък да намали с 18 на 100 трафикът в столицата и с 8% катастрофите.

Официалната церемония по откриването на новата отсечка вече приключи, мотрисите тръгват по новата отсечка в 13:00 часа на 2 април и до полунощ гражданите ще могат да се возят безплатно. 

Премиерът Борисов, който официално откри новата отсечка отбеляза, че средната скорост на метрото е 40 км/ч, включвайки и спирките, на автомобилите в София – 28 км/ч, а на градския транспорт 14 км/ч.

"С пускането на метрото до летището се спестяват около 8 000 тона вредни емисии във въздуха. За по-малко от 20 минути ще се стига от летището до Центъра, а според предварителните анализи трафикът в района ще намалее с 12%." - допълни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Новият участък е дълъг 5 км и включва 4 метростанции - Дружба, Искърско шосе, Софийска Света гора и Летище София. С изграждането му софийското метро има общо 36 км метролинии и 31 метростанции. 

До този момент са вложени 1 милиард лева от ОП "Транспорт" 2007-2013 г. в подземната железница, написа транспортният министър Московски във Facebook профила си.

Започнахме подготовка и на най-тежкия участък от третата линия на метрото - трасето от бул. „Янко Сакъзов“ до кв. „Красно село“, който ще осигури връзката с другите две метролинии и ще обслужи някои най-натоварените райони на столицата. 

Още по темата

Стойността на проекта е около 800 млн. лева и включва 7,2 км ново трасе, 7 нови метростанции, изграждане на депо в кв. "Красно село" и доставка на 20 метровлака.

Мотрисите ще се движат от 5:30 сутринта до полунощ. 

В салона на станцията се издига статуята на Орфей, на която автор е Крум Дамянов. В надписа под нея е написано следното:

"Хилядолетната писмена традиция свързва митичния певец и музикант Орфей със земите от древна Тракия на територията на България. Вълшебните му песни и лира омайвали хора, птици и животни. Орфей е легендарното и митологично олицетворение на човека постигнал съвършенство и безсмъртие, чрез знание за природата, хората и хармонията между тях."

За момента няма нито една табела на Терминал 2 на летище София, че до него се намира метрото.

Още в репортажа на Борислав Петров:

 

fallback
Още от България
fallback