Второто дело на Цветанов във ВКС ще се гледа в средата на юни

И това дело бе публично разпределено пред журналисти

30.03.2015 | 16:42 Редактор: Васил Детелинов
Второто дело на Цветанов във ВКС ще се гледа в средата на юни

В средата на юни Върховният касационен съд ще гледа делото срещу бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за длъжностно присвояване на 50 хиялди лева в ползва на бившия антимафиот от Велико Търново Орлин Тодоров. И това дело бе публично разпределено пред журналисти. По него Цветанов беше оправдан първо от Софийския градски съд, в края на февруари и от Апелативения съд.

Делото бе разпределено чрез системата АСУД. Достъп до нея имат единствено деловодителите на Върховния касационен съд, . Те влизат в системата чрез собствен код, който оставя регистрирана следа. След като се въведе номера на жалбата, системата автоматично изключва съдиите, работили преди това по делото, за да се гарантира справедлив процес. Следва натискане на бутон и и изпращане на всички данни до сървъра и до ВСС. Днес делото срещу Цветан Цветанов за присвояване на 50 хиляди лева в ползва на бившия антимафиот от Велико Търново Орлин Тодоров се падна на съдия Даниела Атанасова. Ще се гледа на 18 юни.

 

Според Закона, ВКС не може да налага по тежка присъда от тази която подсъдимият е получил на предишна инстанция. Тъй като Цветан Цветанов е оправдан от Апелативния съд , ВКС може или да потвърди присъдата или ако сметне, че Цветанов е извършил престъпление, да върне делото за ново разглеждане на втора инстанция.