fallback

България ще подкрепя Албания по пътя й към ЕС

България и Албания имат традиционно добри отношения и трябва да работят активно за тяхното развитие

23.03.2015 | 17:57 Автор: Ирина Георгиева

България ще подкрепя Албания по пътя й към ЕС, заяви външният министър Даниел Митов по време на срещата си с извънредният и пълномощен посланик на Република Албания в София Киряко Курета. По думите на министър Митов, България и Албания имат традиционно добри отношения и трябва да работят активно за тяхното развитие и задълбочаване във всички сфери от взаимен интерес.

"България подкрепя европейския път на Албания и е готова да споделя своя опит и експертиза в тази сфера."- заяви министър Митов.

Посланик Курета благодари за подкрепата от българската страна по пътя към реформите и европейската интеграция. Той отбеляза още, че точно това развитие е основното направление в албанската външна политика.

"За целия регион на Западните Балкани ще е по-добре да върви по пътя на европейските реформи и ЕС." - коментира той.

Външният министър даде положителна оценка на инициативите на Албания като председател на ПСЮИЕ и ще продължи в рамките на своето председателство да работи част от тях да бъдат доразвити.

"Ще се радваме на съвместни действия в подготовката на българското председателство." - подчерта Даниел Митов.

"България е приятелска държава, с която ни обединяват исторически, културни и икономически връзки." - отбеляза посланик Курета и заяви, че добрите политически отношения дават широко поле за още по-силно присъствие на българския бизнес в Албания.

Министър Митов и посланик Курета подчертаха интензивния диалог на високо политическо ниво в последните години, като се договориха за посещение от страна на албанския външен министър Дитмир Бушати в София.

fallback
Още от България
fallback