Ще ядем ли качествени козунаци, меса и яйца около Великден

От БАБХ предупредиха за какво да внимаваме

04.04.2025 | 18:01 Редактор:
Важно е да гледаме произхода на продуктите.
Важно е да гледаме произхода на продуктите.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще проведе засилени проверки във връзка с предстоящите Великденски празници, извън текущия официален контрол, в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

В периода от 07.04.2025 г. до 21.04.2025 г., включително, ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.), както и на боята за яйца.

Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на годност и условията на съхранение, придружаващите документи за коректното етикетиране, маркировка, сграден фонд и оборудване и др.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят – месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския), предоставянето на информация за страната на произход на месото. В случаите на предлагане на размразено месо като охладено, инспекторите ще контролират коректното представяне на тази информация на етикета.

Ще се съблюдава начинът на съхранение, етикетирането, маркирането и срокът на годност на яйцата.

По време на почивните дни и дните на официалните празници ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани. 

Съвети при избора на продукти за Великденската трапеза

В навечерието на предстоящите празници БАБХ напомня на потребителите основните изисквания за безопасност и правилен избор на храни. Закупуването на продукти от регламентирани търговски обекти гарантира тяхното съответствие с действащите нормативни изисквания и минимизира рисковете за здравето.

  • Агнешко месо:

Потребителите трябва да закупуват агнешко месо само от регламентирани търговски обекти, които са под официален контрол. Това гарантира, че месото произхожда от лицензирани кланици, преминало e задължителен ветеринарно-санитарен контрол и е безопасно за консумация.

За лесно разпознаване на произхода:

Агнешкото месо с български произход се маркира със син печат.

Месото с произход от други държави се маркира с червен печат.

Произходът на месото трябва да бъде ясно обозначен на етикета. Ако продуктът се предлага неопакован, търговецът е длъжен да предостави информация за неговия произход на щанда. Месото може да се продава и размразено, като това задължително трябва да бъде посочено на етикета.

  • Яйца:

Върху черупката на яйцето има маркировка, която показва държавата на произход, начина на отглеждане и номера на животновъдния обект. Яйцата, с произход България, са маркирани с буквите „BG“.

  • Бои за яйца:

Боите за яйца, предназначени за хранителна употреба, трябва да съдържат само одобрени оцветители, включени в европейския списък за добавките в храните, изписани с наименование и Е-номер. Производителите и вносителите носят отговорност за използването на тези добавки.

При избор на боя за яйца потребителите трябва да обръщат внимание на следните задължителни данни върху опаковката:

В търговската мрежа се предлага голямо разнообразие от козунаци

Закупуването e въпрос на избор и внимателно прочитане информацията за вложените съставки в продукта.

Всички съставки, включително използваните добавки и алергени, трябва да бъдат ясно обозначени на етикета съгласно Регламент (ЕС) № 1169/2011 относно предоставянето на информация за храните на потребителите.

Важно е да се знае:

Козунаци, съдържащи оцветител, трябва да имат ясно обозначен Еномер на етикета (разрешен е Е 160а – бета-каротин (естествен оцветител, допустим за влагане в козунака)).

Козунаци, съдържащи подсладители вместо захар, трябва да бъдат задължително етикетирани с надпис „Козунак с подсладител(и)“.

Закупуване на храни онлайн:

 Все повече потребители поръчват козунаци и други хранителни продукти чрез онлайн платформи. БАБХ поддържа публичен регистър на операторите, които извършват търговия с храни от разстояние. Само търговци, вписани в този регистър, подлежат на официален контрол.

Потребителите трябва да се уверят, че закупуваните онлайн храни са с ясен произход и пълен етикет, включващ информация за производителя, състава и срока на годност. Закупуването на храни от нерегистрирани търговци крие сериозни рискове за здравето, тъй като техният произход и условията на производство са неизвестни и не са под контрола на БАБХ.

Агенцията напомня, че информираният избор е ключът към безопасното потребление на храни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)