fallback

Избирателната активност в Сърница рязко се повиши

На втори тур за кмет се борят кандидатите на ДПС и ГЕРБ

22.03.2015 | 14:41 Автор: Георги Стоянов

До 12.00 часа избирателната активност в Сърница, където днес се провежда втори тур за избор на кмет, е била над 43%. На балотажа се явяват Неби Бозов от ДПС и Мустафа Аликанов от ГЕРБ. По списък имат право да гласуват 4256 души.

Пред секционните избирателни комисии вече се образуват опашки, съобщава БНР. Голям е броят на желаещите да гласуват с придружител. Най-висока е активността в секцията, разположена в клуба на пенсионера.

Още по темата

В общинската избирателна комисия няма подадени сигнали за нарушения. Най-голяма активност отново отбелязват в село Медени поляни, където правото си на вот са упражнили 56 процента.

В Сърница е създаден оперативен щаб с разследващи полицаи, които да реагират на всеки сигнал за изборна търговия. Към момента обаче сигналите за раздавани по 50 лева са само неофициални. 

 „При нас като дойде сигнал, изпращайки хора на място да проверят, нищо такова не се случва. Не можем нищо да заловим, защото случката е приключила”, коментира Аки Пехлеван, Председател на общинската избирателна комисия, цитирана от БНР.

На първия тур жителите на Сърница не успяха да изберат кмет и изпратиха на балотаж кандидатът на ДПС Неби Бозов, получил 1 415 гласа, или 45. 50% от гласовете, и претендентът на ГЕРБ Мустафа Аликанов, спечелил 944 гласа, или 30. 35%.

ГЕРБ и Реформаторският блок постигнаха мнозинство в 11-членния Общински съвет на новата община Сърница. Те взеха съответно четирима и двама представители в съвета. Въпреки че ДПС спечели най-много гласове на местните избори на 15 март и има най-много съветници - петима, те не са й достатъчни за самостоятелно управление на общината.

Реформаторите, които също имаха кандидат за кмет, на втория тур подкрепят претендента на ГЕРБ.

fallback
Още от България
fallback