Нова бизнес идея: да избягаш от стая със загадки за 60 минути

Real Escape стаите са световен хит от няколко години, а в България продължават да набират скорост

22.03.2015 | 10:06
Нова бизнес идея: да избягаш от стая  със загадки за 60 минути

Инвестиционният фонд LAUNCHub интензивно търси стартиращи и перспективни компании, в които да инвестира. До понеделник всеки предприемач с разработен проект в дигиталната област може да кандидатства за финансиране в размер до 200 хил. евро срещу миноритарно дялово участие. През тази година изтича срокът за усвояване на средствата за стартъпи по програма JEREMIE. От нея бяха предоставени общо 21 млн. евро, от които 9 млн. на LAUNCHub и 12 млн. - на Eleven.

 

 И докато малки ИТ предприемачи получават финансова помощ, се оказва, че и стартъпи у нас са възможни, стига само идеята да е добра.

 

"1 отбор, 1 стая, 1 час. И жокер при поискване. С това разполагате, за да решите пъзела в къщата на загадките. Приемате ли предизвикателството?"

 

Трима приятели – Камен, Николай и Цветан решават да превърнат забавлението в бизнес и създават House of puzzle – къща на пъзелите. Real Escape стаите са световен хит от няколко години, а през изминалата тенденцията се пренесе в България и продължава да набира скорост.

 

Real Escape стаите могат да бъдат много и различни видове, но общите правила са прости – двама души или повече се заключват в стая и имат определено време, за да разгадаят загадки и пъзели, заложени в нея, като мислят логически, откриват разни неща и в крайна сметка намерят начин да излязат. Те са базирани на видеоигрите от типа "намери изход от стаята/ къщата/ замъка/ лабиринта". Участниците трябва да са съобразителни и да имат добра логическа мисъл и да не приемат играта твърде насериозно. Някои от тях са по-сложни и имат подсюжети.

 

За забавното бизнес начинание и за предизвикателството да избягаш за 60 минути от стаята разказват Христиания Червенкова и операторът Димитър Розов.