Реакции в НС на речта на президента

19.03.2015 | 16:00
Реакции в НС на речта на президента

От твърда подкрепа за изборен референдум едновременно с местните избори на есен до оценка, че речта на президента е била загуба на време за парламента - в този диапазон се движиха политическите коментари в Народното събрание след речта на Росен Плевнелиев на 19 март 2015.


Още по темата

В речта на президента Росен Плевнелиев на 19 март 2015 пред Народното събрание БСП не хареса оценката, че е бил постигнат политически консенсус.

Абсурдно според Михаил Миков е да се говори за икономически растеж, когато се залагат бюджетни дефицити, покривани със заеми.

"Приказките за консенсус не пораждат доверие в българските граждани. Защото консенсусът се превръща в изтрита мантра на прехода, който увеличи неравенствата,. На прехода, който внесе несправедливост", каза Михаил Миков, председател на БСП.

ДПС заподозря неназовани мотиви зад идеята за задължително гласуване и призова президента да каже какви са те.

Още по темата

Лютви Местан упрекна държавния глава, че не е споменал нищо за езика на омразата и за демократичността на управлението.

"Най-силно кънти отсъствието на най-важната тема- демократична ли е днешната власт. Демократична ли е формата на днешното управление? Президентът бяга от тази тема.

Пò му отиваше на президента да издигне високо глас срещу езика омразата . Президентът мълчи по тази тема, мълча и днес.", каза Лютви Местан, председател на ДПС.

 

ГЕРБ защитиха президента и упрекнаха опозицията, че се е отнесла с неуважение към държавния глава.

Цветан Цветанов застана зад идеята за изборен референдум през есента.

"Ние сме длъжни да се съобразим с желанието на българските избиратели и да дадем възможност за това дали те искат задължително гласуване, дали искаме електронно гласуване и дали искаме ли да въведем мажоритарния елемент, който е много важен за присъствието на политиците в политическата сфера", каза Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ

Реформаторският блок подкрепя идеята за изборен референдум заедно с местния вот.

"Едната е да се посочат приоритетите на държавата в рамките на 2015 година, другата е да се успокои тона защото се намираме в период след 100 те дни на правителството, а и преди местни избори, в които от страна на опозицията виждаме едно нека да се изразя меко- излишно изстрастяване на политическия живот", каза Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок.

Патриотичният фронт сравни речта на Росен Плевнелиев с новогодишно обръщение, в което лисва само поздравлението за Новата година.

Атака сметна, че 25-те минути са били загуба на време.