Президентът ще инициира референдум за изборните права

Има потенциал за постигане на политическо съгласие, а консултациите с парламентарно представените сили миналия месец са доказателство за това.

19.03.2015 | 16:59 Редактор: Васил Детелинов
Президентът ще инициира референдум за изборните права

Президентът Росен Плевнелиев ще инициира референдум за изборното законодателство заедно с местния вот през есента. Има потенциал за постигане на политическо съгласие, а консултациите с парламентарно представените сили миналия месец са доказателство за това, коментира от трибуната на НС държавния глава. Президентът постави пред депутатите и 4 приоритетни цели до българското председателство на ЕС. В парламента Росен Плевнелиев обобщи резултатите от разговорите си в месеца на политическите консултации.

Консултациите са постигнали политически консенсус за важните за страната реформи - тази оценка постави Плевнелиев на разговорите, проведени с всички парламентарни сили. Дали тези реформи обаче ще бъдат изпълнени, оттук нататък зависи от Народното събрание. Един от най-важните акценти - допитването до народа за промяна в изборното законодателство, президентът остави за финала на 25-минутната си реч пред депутатите.

В рамките на годината, от 43 Народно събрание държавният глава очаква редица законодателни промени, с които да се реформира съдебната система, да се спре корупцията и да се подобри здравеопазването и образованието. Според Плевнелиев, тези реформи могат да бъдат постигнати само с политически кураж и съгласие.

Президентът обърна огромно внимание на енергийния сектор. По думите му през последните години той е доведен до предфалитно състояние и се превърнал в символ на корупция. Плевнелиев подчерта,че страната ни не трябва да изпуска шанса да е част от енергийния съюз на Европа. И поиска от Народното събрание да се обедини около постигането на 4 приоритетни цели до 2018-та година, когато България поема председателството на ЕС. Първа цел- влизане в Шенген. Втора  цел- влизане в преходния валутен механизъм ЕРМ 2 на еврозоната. Трета  цел – влизане в единния надзорен механизъм на европейския банков съюз. Четвърта  цел – задействане на европейския енергиен съюз в България, чрез постигане на заложените критерии- минимум 3 независими източника на газ, либерализация на пазара и създаване на енергийна борса за югоизточна Европа

Мирът е невъзможен без спазването на закона, а дипломацията е единственият път за решаването на конфликта в Украйна, е категоричен Плевнелиев. Той настоя да спре деленето на русофили и русофоби. За пореден път държавният глава изтъкна, че променената среда за сигурност изисква повече пари за отбрана.