fallback

Нона Караджова: Трябва проект за ефекта от втората кабинка в Пирин

Да се направи екооценка, призова бившият министър на околната среда и водите

17.03.2015 | 20:56 Автор: Мариета Иванова

Трябва да се направи проект и оценка на ефекта от изграждането на втора кабинкова въжена линия в Пирин, коментира в предаването Денят On Air министърът на околната среда и водите от първото правителство на Бойко Борисов Нона Караджова. Тя подчерта, че задвижването на подобен проект без екооценка е грешка. В тази връзка Караджова допълни, че изграждането на втори кабинков лифт ще привлече повече скиори в планината, а оттам ще възникне и необходимостта от изграждането на нови писти. По думите на Караджова „сегашният план на парка Пирин не предполага иницииране на такава проверка”.

„Да се оцени колко туристи тази въжена линия ще качи, целият този план да се подложи на екооценка. Но, за да може концесионерът или общината да инициира този проект и да се подложи на оценка, трябва да се стартира такъв проект”, заяви Караджова.

Тя коментира и предложението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) законодателят да преразгледа въпроса за банковите гаранции, които се изискват от търговците на скрап, както и глобите за сектора, разписани в Закона за управление на отпадъците (ЗУО). Искането към Комисията е подадено от Сдружение „Българска асоциация по рециклиране“. Организацията е поискала оценка за съответствие с правилата на конкуренцията на няколко разпоредби от ЗУО.

По думите на Караджова приетият в средата на 2012 закон има функция на реформа в сектора, въпреки че има все още наредби за синхронизиране.

„Само за краткото време от въвеждането му – от средата на 2012 има видими резултати,” коментира Караджова. Тя посочи, че по данни на МВР за една година кражбите са намалели с 50% - при сравнение на 2013 с 2011. От БДЖ съобщават за намаляване на кражбите по инфраструктурата с 2/3 след въвеждането на закона.

 

fallback
Още от България
fallback