Без пържени картофки и мекици в училище - с промени в менюто борят затлъстяването

Забранени ще са сладкарските продукти с високо съдържание на мазнини и захар

04.03.2025 | 18:52 Редактор:

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x

Ограничаване на някои храни в менюто на децата - това предвижда нова наредба на министерството на здравеопазването. Според нея в училищните столове няма да се предлагат пържени картофи, зърнени продукти с добавена мазнина и пържени тестени изделия - като мекици и бухти. Освен това ще се ограничат захарните и шоколадови изделия, но не и чистият шоколад. Забранени ще са сладкарските продукти с високо съдържание на мазнини и захар, както и сухите супи и бульони. 

За четвъртокласника Благо здравословното хранене в училище не е проблем.  

"Най-много обичам ябълки и банани да ям. Добре е да се движат, защото иначе ще задебелее твърде много цялото население", казва Благо.

Не такива обаче са данните за затлъстяване сред българите. 

"25% от българите са с първа степен на затлъстяване, 9% с втора, 2% с трета, истински болестно затлъстели, и 40% от българите са с индекс телесна маса по-висока от здравословния", каза ендокринологът Явор Асьов.

Според експерти именно от ранна детска възраст започват проблемите със затлъстяването.

"Основните фактори са свързани с наследствеността. Ние унаследяваме гени от родителите си, които повишават риска за развитие на затлъстяване. Това в никакъв случай не означава, че това е присъда и че е задължително да се случи. Огромна роля играят начинът на живот, начинът на хранене, възпитанието в семейството още от детска възраст", обясни доц. Антоанета Гатева.

Министерството на здравеопазването предлага нова наредба. Сред промените, които тя предвижда, са повече пълнозърнести макарони, юфка, спагети в менюто, ежедневно включване на най-малко общо 400 грама зеленчуци и плодове, най-малко 400 грама кисело или прясно мляко и най-малко 35 грама сирене и/или кашкавал.

  • Повече пълнозърнести макарони, юфка, спагети 
  • Най-малко 400 грама зеленчуци и плодове
  • Най-малко 400 грама кисело или прясно мляко
  • Най-малко 35 грама сирене и/или кашкавал

"Това ще допринесе до изграждането на здр хранителни навици в учениците, тъй като те ще могат да направят своя избор по отношение на храните които се предлагат в столовете и ученическите бюфети", каза доц. д-р Лалка Рангелова от Националния център по обществено здраве.

В училище обаче са категорични, че здравословният начин на живот се възпитава от родителите. 

"Независимо от столовото хранене в училище, хранителните навици се изграждат абсолютно вкъщи. Тоест те ако не са научени до 7-годишна възраст да търсят здравословни храни, тук в училище ние няма да успеем да преборим това", убеден е зам.-директорът на 119 СУ Симеон Ангелов.

Експерти припомнят, че наред с правилното хранене, е необходима и добра физическа активност срещу затлъстяването.

Вижте повече в репортажа на Паола Смоличка.