fallback

Възстановено е водоподаването в област Кърджали

Аварията върху довеждащия водопровод за града беше причинена от свличане на земни маси

16.03.2015 | 13:56 Автор: Ирина Георгиева

Възстановено е водоподаването в област Кърджали, съобщи МРРБ. Аварията върху довеждащия водопровод за гр.Кърджали беше причинена от свличане на земни маси в близост до с.Пъдарци на 14 март вечерта и прекъсна основното водоснабдяване от язовир Боровица за град Кърджали  и 40 села. 

"30 души от екипа на ВиК - Кърджали, работиха през цялата нощ с необходимата техника по въстановяването на двете места на които магистралният водопровод беше скъсан. Водата постъпва вече в пречиствателната станция и се пречиства спрямо всички изисквания и стандарти. До час (около 14:30 на 16 март) водата трябва да достигне до домовете на хората и ще напълни резервоарите и на останалите населени места." - съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която лично направи проверка на аварийните работи. 

"Свлачищата в цялата страна утежняват допълнително ситуацията със старата и амортизирана водопроводна мрежа." - допълни министър Павлова.

На журналистически въпрос относно възможностите за подмяна на ВиК инфраструктурата тя обяви, че през новия програмен период ще може да се кандидатства за модернизиране на водопроводната мрежа по ОП "Околна среда". 

"В момента все още текат преговорите с ЕК, като България трябва да изпълни своята част от изискванията." - съобщи министърът.

От 28-те области в страна само 16 отговарят към момента на условията на ЕК за единен ВиК оператор, информира тя. Кърджали е една от тях.

"Имам уверението на областния управител, който е председател на ВиК асоциацията, че всички процедури са спазени. Предстои МРРБ да обяви тръжна процедура за изработването на прединвестиционно проучване, на базата на което да бъде изготвен детайлен план за инвестиции. Въз основа на него Общината, заедно с ВиК-то ще кандидатстват по ОПОС за финансиране, с което ще бъде подобрена водната инфраструктура в областта." - допълни тя.

Относно свлачището в Безводно министърът обяви, че са осигурени храна и консумативи от първа необходимост за хората. Екипи работят на място по разчистване на скалната маса.

fallback
Още от България
fallback