Министерството на здравеопазването предлага за обществено обсъждане нова наредба за здравословното хранене на учениците.
Според наредбата, ученическите столове, бюфетите и вендинг машините на територията на училищата трябва да предлагат само храни и напитки, които отговарят на високите стандарти за качество и безопасност. В случаите, когато храненето се осигурява чрез кетъринг, храната също трябва да отговаря на същите изисквания.
Основни принципи на здравословното хранене
За да се гарантира пълноценно хранене, се спазват следните принципи:
- Прием на разнообразни и пълноценни храни;
- Достатъчен прием на плодове и зеленчуци;
- Редовна консумация на мляко и млечни продукти;
- Увеличаване на консумацията на пълнозърнести храни;
- Ограничаване на приема на мазнини, захар и сол;
- Осигуряване на достатъчно течности.
Видове препоръчвани храни
Менюто в ученическите столове включва основните групи храни:
- Зърнени храни и картофи – препоръчително е включването на пълнозърнести продукти поне два пъти седмично.
- Зеленчуци и плодове – дневният прием трябва да бъде най-малко 400 г, като се насърчава консумацията на пресни продукти.
- Млечни продукти – препоръчителен е приемът на 400 г мляко или млечни продукти дневно.
- Месо и риба – предпочита се нетлъсто месо и прясна или замразена риба поне веднъж седмично.
- Бобови храни и ядки – бобовите култури трябва да бъдат включени в менюто поне два пъти седмично.
- Течности – осигурява се достъп до питейна вода, нискоминерализирани води, натурални сокове и билкови чайове.
Ограничения и забрани
За да се избегнат нездравословните хранителни навици, се забранява:
- Използването на изкуствени подсладители и хидрогенирани мазнини;
- Предлагането на пържени храни повече от два пъти седмично;
- Консумацията на прекомерно солени, мазни и захарни продукти;
- Използването на консервирани храни с добавени синтетични консерванти.
Снимка: Freepik
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Тагове: