Държавният глава назначи Георги Костов за главен секретар на МВР

Плевнелиев издаде указ и за освобождаване от длъжност на председателя на ДАНС Владимир Писанчев

11.03.2015 | 17:28 Редактор:
Държавният глава назначи Георги Костов за главен секретар на МВР
Държавният глава назначи Георги Костов за главен секретар на МВР

Със свой указ от 11 март 2015 г. президентът Росен Плевнелиев освободи Светлозар Лазаров като главен секретар на МВР и назначи на длъжността досегашния заместник главен секретар на МВР Георги Костов. 

Както Bulgaria ON AIR съобщи по-рано, Георги Костов отговаря напълно на изискванията на чл. 36, ал. 5 от Закона за МВР за заемане на длъжността главен секретар.

Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково, завършил е Висш технически университет в София, инженер. В системата на МВР работи от 1993 година, като е заемал последователно различни изпълнителски и управленски длъжности в системата – от разузнавач в районно полицейско управление до ръководител на областните дирекции Благоевград и Бургас. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 12 ноември 2014 г. той е назначен за заместник- главен секретар на МВР.

По предложение на МС президентът Росен Плевнелиев издаде указ и за освобождаване от длъжност на председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

Принципите за издигането на кандидатури за главен секретар на МВР и за председател на ДАНС, както и възможните номинации, бяха съгласувани с държавния глава по време на срещата му с министър-председателя Бойко Борисов на 6 март, в рамките на проведените от президента консултации с парламентарните политически сили.

До назначаване на нов председател на ДАНС неговите функции ще се изпълняват от настоящия заместник-председател на агенцията Недялко Недялков.