До месеци става ясно дали Цветанов ще лежи в затвора

Цветан Цветанов беше осъден на 4 години затвор при първоначален "общ" режим

09.03.2015 | 17:00 Редактор: Васил Детелинов
До месеци става ясно дали Цветанов ще лежи в затвора

До два месеца ще стане ясно дали бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще влезе в затвора. На 9 март на случаен принцип във Върховния касационен съд бе избран съставът и датата на заседанието - 17 април. За да не се спекулира с избора, магистратите бяха избрани публично чрез системата за разпределяне на делата. Малко след това обаче един от тях си направи отвод заради връзка с ГЕРБ.

Припомняме, че заради отказ да разпореди прилагането на СРС-та, бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов беше осъден от СГС и САС на 4 години затвор при първоначален "общ" режим. Цветанов получи и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

Председателят на ВКС Лозан Панов спази обещанието си и направи публичен избора на съдебния състав по делото. То бе разпределено със системата "ЛАГОНА", която събира само похвали и от ръководство на съда, и от министъра на правосъдието. Засега обаче са ясни имената само на двама от магистратите. Татяна Кънчева ще води делото. Другият съдия е Жанина Начева. Третият избран - Бисер Троянов си направи отвод с аргумента, че е бил член на ЦИК от квотата на ГЕРБ.

Лозан Панов използва демонстрацията, за да представи и временния председател на СГС Владимир Йорданов. Той няма да участва в надпреварата за постоянния пост. Панов очаква от сменилия Владимира Янева да нормализира обстановката в съда. И отново настоя за оставките на заместниците й. Една от първите задачи на Владимир Йорданов била да разпореди поискана от съдия от Софийския градски съд охрана. Причините били лични. Повече подробности обаче бяха отказани.