Ин витро процедурите у нас - все по-успешни

07.03.2015 | 13:39 Редактор: Вяра Петрова
Ин витро процедурите у нас - все по-успешни

Все повече семейства се обръщат към ин витро центровете у нас. Според статистиката за последната година близо 60% от процедурите в страната са успешни. Основните проблеми, които стоят пред кандидатстващите, са свързани с големия брой документи, чието обработване понякога отнема близо година. 

„Вие ни направихте най-щастливите хора на света!“

„Пълната информираност по време на цялата процедура ни накараха да се доверим напълно, нашето доверие беше оправдано с положителен резултат“

„Изключителното спокойствие, позитивното и приятелско отношение е важно в такъв момент“

Това са само част от искрените благодарности на стотици семейства към медицинските екипи, помогнали им да преодолеят едно от най-големите изпитания – неспособността да имат деца. За Милка мечтата се сбъдва от четвъртия опит, а спасението за семейството й се нарича ин витро:

"Ние сме от 12 години заедно с моя съпруг, първите седем години минаха ей така - днес, утре, времето мина. Но после бебето не идва и не идва - това беше една от причините, поради които започнахме да търсим помощ. Проблемът беше женски фактор или т.нар. тубарен фактор – запушени тръби. Започнахме с тяхното отстраняване, което беше много важно за успешна ин витро процедура. Опитът ни е самофинансиран", разказва Милка Чукачева.

Ръстът на семействата, които се доверяват на ин витро процедурите у нас е значителен, обясняват специалисти. И не случайно – само в  клиниката „Виена ин витро център“, медицинските екипи са постигнали 54% успеваемост за последните две години. Тромавата процедура по кандидатстване обаче до голяма степен затруднява семействата, смята проф. Хайнц Щромер. Австрийският специалист обясни пред камерата на България он ер какви са добрите практики, които можем да пренесем у нас:

"Технологията по оплождане е същата, както в западните държави, стандартите са същите. Но кандидатстването в Австрия е значително по-лесно, защото е онлайн. А в България има купища документи, които трябва да се попълнят и това забавя желаещите – понякога с месеци. Освен това, в Австрия 70 процента от цената на цялата процедура се поема от държавата", обясни проф. д-р Хайнц Щромер.

Специалистите предупреждават – възрастта и нездравословният начин на живот са основните причини за неуспех. С близо 30 на сто пада шансът за една жена над 35 години, тютюнопушенето, алкохолът и мръсният въздух също значително понижават шансовете за успешно ин витро.