Работи се по авариите, коментира енергийният министър

Стотици места в областите Кърджали и Смолян са без ток

07.03.2015 | 13:18 Редактор: Мариета Иванова
Работи се по авариите, коментира енергийният министър
Работи се по авариите, коментира енергийният министър

Заради обилният снеговалеж обстановката в страната остава усложнена. Без електричество са 243 населени места в област Кърджали, 98- в Смолян. Критична остава обстановката в община Златоград, коментира за радио Фокус министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя уточни, че най-тежко е положението в Златоград, където вследствие на обилния снеговалеж е паднал електрически стълб и е скъсан далекопровод. Без електрическо захранване е цялата община.

„Министерството на енергетиката е предприело всички необходими действия за отстраняване на тези повреди, които са изключително тежки. Още по-тежка става ситуацията, заради продължаващия снеговалеж и усложнената метеорологична обстановка“, каза още министър Петкова. Тя допълни, че тежко е било положението в Габрово и Берковица, но на този етап там положението е овладяно и  авариите са отстранени.

Министър Петкова увери, че целият наличен състав от хора и техника е мобилизиран. Работи се активно с електроразпределителните дружества, с Министерство на вътрешните работи, с екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ във всички засегнати райони в страната.

„Хората трябва да са спокойни, че са работи по места и се прави всичко необходимо, да се отстранят авариите. Министерството на енергетиката ще информира своевременно за всички предприети действия”, каза още министър Петкова.

По-рано през деня кметът на община Рудозем, област Смолян Румен Пехливанов коментира за Bulgaria On Air, че около 6 часа сутринта се е счупил електрически стълб, който е повлякъл след себе си още три стълба.

Към момента няма електрическо захранване 110 кВт- високо напрежение към Рудозем”, заяви още Пехливанов.

Той също така посочи, че има опасност от наводняване на рудник в общината.

„Ако до 4 часа не бъде възстановено електроподаването, има опасност от наводнение на рудник  в Рудозем. Тече непрекъснат процес на изпомпване на водата, но помпите са много мощни и не могат да бъдат захранени от агрегат и поради тази причина е изключително важно да се възстанови електрозахранването”, поясни още Пехливанов.