Парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

Промените бяха подкрепени от всички парламентарни групи, с изключение на "Атака" и БСП

06.03.2015 | 12:57 Редактор: Ирина Георгиева
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

Промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на България бяха приети на първо четене, съобщи НС. Целта на промените е да се създаде правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектува с български военнослужещи и цивилен състав от граждани на Република България.

Пример за такава организация е Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, се посочва в мотивите на вносителя – МС. С промените се създава и възможност Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва да получи средства от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на отбраната. 

Целта е административно осигуряване на председателството на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва на страните членки на НАТО. През август 2014 г. България е поела председателството на Комитета на националните резервни сили на страните членки на НАТО, NRFC за периода 2014 – 2016 г., се посочва в мотивите на вносителя.

Промените бяха подкрепени от всички парламентарни групи, с изключение на "Атака" и БСП - гласуваха 159 народни представители, от които 132 бяха "ЗА", 7 гласуваха "ПРОТИВ", а 20 се въздържаха.