Здравният министър изрази подкрепата си за ръководството на Пирогов

Задълженията на Пирогов към момента са около 20 млн. лева

26.02.2015 | 17:51 Редактор:
Здравният министър изрази подкрепата си за ръководството на Пирогов
Здравният министър изрази подкрепата си за ръководството на Пирогов

Здравният министър изрази подкрепата си за действащото ръководство на УМБАЛСМ "Пирогов" и лично за директора й проф. д-р Стоян Миланов, съобщи БТА. Директорът на болницата потвърди, че на 25 февруари е депозирал оставката си с писмо в Министерството на здравеопазването (МЗ). 

По повод депозираното в МЗ писмо, министърът каза, че с проф. Миланов са провели "мъжки разговор". Болницата има много унаследени през годините тежки проблеми. Като министър поемам ангажимента да придвижим максимално бързо частичното им разрешаване, защото в пълнота не могат да бъдат решени с магическа пръчка, каза Москов.

/Снимка: Проф. д-р Стоян Миланов /

"Човек в неговата ситуация, директор на толкова тежко лечебно заведение, натоварено освен с чисто здравни и със социални ангажименти, понякога просто има нужда от няколко човешки, мъжки думи за подкрепа. Той има пълната подкрепа на МЗ за действията си." - каза още министърът.

Проф. Миланов определи депозираната си оставка като "личен морален акт". Той подчерта, че никога и по никакъв начин не му е налагано, от който и да е министър досега, да си подава оставката.

"Това е лично мое решение, продиктувано от невъзможността при сегашната ситуация болницата да функционира по начина, по който аз искам, заради задължението да обслужваме тези пациенти, отчитайки нейната специфичност." - каза проф. Миланов. 

Болница "Пирогов" трябва да бъде разглеждана по специфичен начин, което не означава специален статут, а различен подход при оценка на специфичните медицински и определените социални ангажименти, които има, каза министърът. По думите му това, което е "преляло чашата" на Миланов е крайно амортизираната апаратура в много от важните звена на "Пирогов".

"Това не е мой или негов проблем, а проблем на пациентите, който заедно трябва да решим. Поел съм този ангажимент, спрямо ясно изработен график за спешността на всяко едно от тези неща, да направим нужното на ниво МЗ и правителство, за да може постепенно тези проблеми да бъдат решавани." - каза още Москов.

Задълженията на "Пирогов" към момента са около 20 млн. лева. По думите на Миланов от тях половината са просрочени.