fallback

Калфин настоя за изчистване на проблема с дублираното в Русия осигуряване

Калфин изрази готовност за намиране на решение на приложението на двустранния договор за социална сигурност

25.02.2015 | 12:54 Автор: Ирина Георгиева

Да се изчисти проблемът с дублираното в Русия осигуряване и преизчисляване на пенсиите за български граждани, настоя социалният министър Калфин по време на среща в среща с извънредния и пълномощен посланик на Русия у нас – Юрий Исаков, предаде МТСП. Калфин изрази готовност за намиране на решение на приложението на двустранния договор за социална сигурност.

"Взаимното сътрудничество между България и Русия в социалната сфера е изключително важно за нас, предвид огромния брой на българите, работили и работещи в бившия СССР и днешна Русия, които по някои оценки надвишават 300 000 души. Ние сме готови да направим така, че да се изчистят всички въпроси, възникнали след влизането му в сила от 2010г. За българския и за руския бизнес, този договор е от изключителен интерес, тъй като дава възможност на наши фирми там и на ваши тук да се облагодетелстват от режима на избягване на двойното осигуряване." - коментира пред посланика министър Калфин.

"Връзките между Русия и България са уникални и с традиции. Имате пълното ми съдействие за разрешаване на всички въпроси по приложението на договора." -  категоричен беше на свой ред н.пр. Исаков.

В петте години, в които е в сила Двустранният договор в областта на социалната сигурност, са идентифицирани няколко важни въпроса, свързани с прилагането му. Те трябва да бъдат решени в интерес на гражданите и фирмите, които осъществяват дейност в двете държави. По отношение на българските граждани, проблемите, констатирани в прилагането му, са свързани с дублираното осигуряване и внасяне на данъци за едни и същи периоди и лица в двете страни (България и Русия/бившия СССР). Спорното изчисляване на пенсии от двете страни, при едновременно натрупване на периоди, които се зачитат за пенсия и в двете държави и преизчисляването на пенсии и пенсии, изплащани по допълнителното задължително пенсионно осигуряване, са също част от проблемите, които чакат решение.

fallback
Още от България
fallback